Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

B32 - Őszi tervek a megújult kulturális intézményben

Újbuda   |   2014, június 2 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Zelei Miklós monodrámájával és Bartók-koncerttel kezdi meg működését ősszel a B32 Kulturális Központ. A felújított, színházteremmel kibővített intézmény programján a színház és a komolyzene kap hangsúlyt, hazai és külföldi produkciókat láthat a közönség. A B32 színházi programja eltérő lesz a többi kőszínházétól, az intézmény befogadószínházként működik majd.


Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet (Kulti) művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: a Kulti azzal a céllal alakult három éve, hogy a XI. kerületben lévő összes önkormányzati fenntartású közművelődési intézményt felölelje és egységes koncepcióval működtesse. Mint mondta, a 13 intézményt magába foglaló cég része volt a korábban galériaként működő B32 is, amely onnan kapta a nevét, hogy a Bartók Béla út 32-ben, a Gárdonyi térnél található. A galériát felújították, kibővítették: 200 személyes színháztermet alakítottak ki benne, így ezentúl színházi produkcióknak is helyet adhat. Kiemelte: a B32 színházi programja eltérő lesz a többi kőszínházétól, az intézmény befogadószínházként működik majd, széles horizontot bemutatva különböző társulatokat, produkciókat lát vendégül, hazai és nemzetközi programokat terveznek.

Köllő Miklós elmondta, hogy első jelentős sorozatuk a II. Újbuda Feszt lesz szeptember 15. és 21. között, amikor egy héten át Shakespeare-fesztivált rendeznek. Az eseményen a kortárs színháznak a szerzőhöz való viszonyát mutatják be. A szinte valamennyi művészeti ágat érintő rendezvény keretében konferenciát és filmvetítéseket is tartanak. Kiemelte: a fesztiválon fellép például Mándy Ildikó Társulata táncszínházi és prózai színházi előadással. Szólt arról, hogy szeptember 26-ra, a Bartók-évfordulóhoz kapcsolódva, komolyzenei nyitókoncertet terveznek Perényi Miklós gordonkaművész, Perényi Eszter hegedűművész és Oravecz György zongoraművész fellépésével. Mint mondta, az intézmény kínálatában a színház és komolyzene kapja a legnagyobb hangsúlyt, havonta 12-16 előadást terveznek. Évadonként három monodrámát hoznak létre, befogadószínházként pedig külföldi és hazai produkciókat tűznek műsorra, vidéki és határon túli társulatokat is meghívnak.

A Kultiban fontosnak tartják új művek létrehozását, például a Csehov-évfordulóhoz kapcsolódva az író novelláiból készülő drámákra írtak ki pályázatot, amelyre számos munka érkezett. Ezeket az év második felében kötetben is megjelentetik. Fiatal írók számára monodrámák, egyfelvonásos darabok alkotására írnak ki pályázatot. Olyan kamaraszínházi előadásokat szeretnének létrehozni, amelyeket sehol máshol nem láthat majd a közönség, csak a B32-ben - tette hozzá a művészeti vezető. Köllő Miklós hozzátette, hogy saját produkcióként kortárs magyar írók monodrámáit tűzik műsorra. Az első premierként Zelei Miklós Ady-darabját, Az Isten balján című művet mutatják be. Az egyszemélyes darab premierje ősbemutató lesz, a mű által új Ady-képet ismerhet meg a közönség. A következő előadás egy Csehov-novella új színpadi változata, a harmadik drámaírói pályázatuk első helyezettje lesz.

A B32-ben széles körű nemzetközi színházi repertoárt terveznek, ezért a Budapesten működő kultúrintézetekkel - köztük a lengyel, a cseh, a finn, a norvég kulturális intézettel - kötöttek együttműködési megállapodásokat. Köllő Miklós szólt arról a rendezvénysorozatról is, amelyen egy héten át kiállításokkal, filmvetítésekkel, kultúrtörténeti érdekességekkel várják a közönséget az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából. Október 17-én, a magyar festészet napján a kerület festőművészeinek nyílik tárlata. Kórusfesztivált is szerveznek, amelyen norvég kórusokat is vendégül látnak. A pantomimművészként, rendezőként és koreográfusként is ismert Köllő Miklós elmondta, hogy az önkormányzati fenntartású intézmény programjainak megvalósításához pályázati és szponzori támogatásokat is igénybe vesznek.

MTI

B32 - Őszi tervek a megújult kulturális intézményben