Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Az újépítésű lakások verik majd le az árakat Dél- Budán

Újbuda   |   2016, április 19 - 12:12Nyomtatóbarát változatSend by email

Egyre több az eladó használt lakás a dél-budai ingatlanpiacon, a vevők száma mégsem emelkedik – derül ki a Balla Ingatlanirodák közleményéből. Szerintük a rövidesen megjelenő újlakás-kínálat is visszavetheti az egyelőre stabil árakat.

Miközben az irányárak teljesen indokolatlanul egyre feljebb kúsznak Dél-Buda ingatlanpiacán, addig a tényleges eladási árak nem mozdultak az elmúlt három hónapban - hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák XI. és XXII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Mint mondta, a kereslet változatlanul erős, árcsökkenésnek nincs jele. A tavalyi év azonos időszakához képest 20 százalékkal több az eladó lakóingatlan a dél-budai ingatlanpiacon, a tranzakciószámokat tekintve azonban nincs növekedés. Eszerint a nagyobb kínálat ellenére nincs több vevő, mint volt egy évvel korábban, ráadásul ők sem hajlandóak megvenni a túlárazott lakásokat. - Az alku mértéke mintha nőtt volna, egy 18 milliós panellakás esetében körülbelül 400-500 ezer forintot lehet alkudni, de csak akkor, ha az eladó komolyan gondolja az értékesítést – mondta.

Nagy Csaba szerint a CSOK hatása egyelőre nem befolyásolja dél-budai ingatlanpiacot, de úgy véli ez csak átmeneti. A vevők érdeklődnek és tájékozódnak, ezért jelentősebb változásra a következő hónapokban lehet számítani. Az újépítésű lakásokra felvehető CSOK hatása azért nem érzékelhető komolyabban, mert kevés az újépítésű ingatlan, viszont amikor a nagyobb projektekből végre kikerülnek az első elkészült lakások, egyértelműen érzékelhetővé válik az árcsökkentő hatás, főként a 20 millió felett ingatlanoknál.
Feltehetően a CSOK és az emelkedő árakról szóló hírek miatt bővült a telekkínálat, ezeknél mintegy 10-15 százalékkal árnövekedés is jellemző. – Lesznek telkek, melyek a piacon maradnak és csak jelentős árcsökkenéssel lehet majd eladni őket - mondja az ingatlanos az esetlegesen túlárazott telkekkel kapcsolatban. Egyelőre csak a társasházakat építő beruházók aktívak, az önálló építkezéseknél nincs „eszeveszett kapkodás”. Az ingatlanos szerint pár hónapon belül a magán-építkezések is beindulnak a CSOK hatására. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt pár hónapban csökkent az érdeklődés a drágább, elsősorban az 50 millió forint feletti ingatlanok iránt. Ez a folyamat valamikor januárban kezdődött, tehát a CSOK megjelenése idézhette elő, és a tavalyi év azonos időszakához képest kétharmadával kisebb érdeklődést tapasztalnak ebben a kategóriában. - Úgy tűnik tehát, hogy többen használt ingatlan vásárlása helyett az építkezést vették tervbe. Nagy Csaba, szerint az 50 millió forintnál értékesebb ingatlanoknál jelentős visszaesés következett be a keresletben és hasonlóra számítanak a 20 millió forint feletti téglalakásoknál is. - Ha megjelennek az újépítésű lakások a piacon, valószínűleg ebben az árszegmensben is csökken a használt lakások iránti kereslet és beindul az árcsökkenés – állítja. Példaként említette, hogy az Allee üzletközpont környékén átlagban 450-500 ezer forint az ingatlanok négyzetméterenkénti ára, miközben egy új építésű lakás ára is hasonlóan alakul majd a kerületben. - Ez esetben értelemszerűen az újépítésűt választja a vásárló, így a feltorlódott túlkínálat a használt lakások piacán árcsökkenéshez vezet – Nagy Csaba szerint. A használt lakások árai viszont most még nem alacsonyak: Dél-Budán a panelárak 300 ezer forintnál kezdődnek négyzetméterenként, de Gazdagréten vagy a Bikás park környékén nem szokatlan a 400 ezer forintos négyzetméterárnál drágábban eladott panellakás sem. - A vevők kedvelik ezeket a környékeket, ahogy Budafokon a Városház tér környékét vagy a Leányka utcát is, családi házak tekintetében pedig Rózsavölgy a legkeresettebb. Az említett magasabb négyzetméterárak persze a felújított és a panelprogramban részt vett lakásokra érvényesek - tette hozzá. Téglalakásoknál 400 ezer forintról indulnak az árak a XI. kerületben. A használt lakások iránti kereslet a XXII. kerületben 20-25 millió forintos árszintig érzékelhető, családi házaknál pedig 40 millió forint a lélektani határ. - Ezek az árak addig maradnak, amíg ennyiért lesz kereslet, amint a befejeződő építkezések az új lakások felé terelik a vevőket, változik a helyzet a használt lakások piacán - tette hozzá Nagy Csaba.

Újbuda