Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Az Újbudai robotok menetelése III. rész

Újbuda   |   2019, március 25 - 10:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három részes sorozatunk utolsó részében folytatjuk az újbudai robotprogramozó csapatok bemutatását. Előzetesként csak annyit, hogy most kiderül az, hogy nem csak a fiúk tudnak labdába rúgni ebben a “sportban”. Sőt. A riportokat Both Samu, 12 éves diák készítette.

Az Újbudai Robotok III-as, valamint IV-es csapataihoz hasonlóan, a „1-es számú” gyerek-programozó csapat is kiváló (sőt, a legjobb) eredményt érte el. Elsők lettek! Velük fogunk ma beszélgetni. A csupa lányból álló győztes, akkori ötödikes csapat tagjai: Balás Borbála, Németh Hanna Júlia és Elek Zsófia.
A programozást nemrég kezdő lányok elsöprő győzelmet arattak a Kecskeméten megrendezett robotprogramozó verseny országos döntőjében. Odaúton az autóban játékosan, viccesen telt az idő, különböző stresszoldó játékokat (ország-város, amőba) játszottak. Reggel 10-re várták őket Bács-Kiskun megye székhelyére, ezt követően a szabályos versenyzés érdekében biztonsági súly-, szélesség- és hosszúsági teszteknek kellett alávetni a robotokat. Ezután nagy tolongás közepette megkapták a megoldandó feladatokat. „Az egyik feladat olyan nehéz volt, hogy először szinte nem is értettük, miről is van szó: egy 8-ast kellett leírnia a robotunknak színérzékelő segítségével, de végül egy pont híján mégis sikerült megoldani a feladatot.” -mondta Németh Hanna Júlia. A többi feladatot nem érezték annyira nehéznek, ezt mutatja a helyezésük is. Gyakran voltak beugratós feladatok, de a lányok ezeket is sikeresen megoldották.
Elmondásuk szerint az az erősségük csapatban, hogy nagyon jól tudnak együtt dolgozni és soha sem adják fel. Könnyebnek találták azokat a feladatokat, ahol fizikai munkát kellett végeznie a robotnak, bár a kijelzős feladatokkal sincs különösebb gondjuk. A feladatok megoldása után ebédeltek a versenyzők, majd egy kis pihenő után következett az eredményhirdetés. „Nehéz verseny volt, viszont ez lett eddigi életem legszebb programozással kapcsolatos élménye!” - nyilatkozta Elek Zsófia. Az országos versenyen az első helyükhöz járó nyeremény egy-egy színes-nyomtató volt. Ám a kerületi polgármester úrtól talán még ennél is jobb ajándékot kaptak: egy-egy Raspberry PI-vel, hozzátartozó robotépítő kit-tel és teljes külső vázzal jutalmazta őket. Ez egy komoly mikroszámítógép, amit nagyon jól lehet programozni, és különböző dolgokra képes.
Akárcsak a másik két csapat, ők is LEGO mindstorms EV3 „blokkos” programozási nyelvet használnak, bár a Python és Raspberry programozási nyelvekkel is ismerkednek szombatonként a szakkörön. Az első hely után már mindenen elindulnak, további versenyekre is készülnek folyamatosan. Nagyon tetszik nekik a programozás, elmondásuk szerint sok hasznos dologra megtanít. – „A programozás olyan létfontosságú dolog lesz a jövőben, amit szinte lehetetlen lesz elkerülni, ezért én már most neki álltam megtanulni.” - foglalta össze a beszélgetést Balás Borbála.
A verseny közben a lányok jó barátok lettek és azóta is találkozgatnak egymással a felkészítőn kívül is.
(Az interjút Both Samu 12 éves tanuló készítette kortársaival.)