Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Az Újbudai robotok menetelése II. rész

Újbuda   |   2019, március 7 - 14:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három részes sorozatunk második részében folytatjuk az újbudai robotprogramozó csapatok bemutatását. A riportokat Both Samu, 12 éves diák készítette.

Az Újbudai robotok III-as számú programozó csapathoz hasonlóan – akikkel itt beszélgettünk - az Újbudai robotok IV. csapat is remek eredménnyel vett részt az országos robotprogramozó versenyen. A három (immár) hetedikes versenyző - Somogyi Mátyás, Rákos Ádám és Deák Csongor – a harmadik helyen végzett a tavasszal Kecskeméten megrendezett eseményen.
A programozást csupán egy-két éve kezdték, de mint láthatjuk, így is szép eredményt értek el. Lelkesen mesélték, hogy a verseny reggelén érkeztek meg Kecskemétre, ahol a biztonsági ellenőrzés után már kezdődött is a vetélkedő. Meglehetősen kevés – 1 órányi – időt kaptak a feladatok kidolgozására. Eszközként egy LEGO Mindstorms EV3-as robotot használtak. Programozáshoz egy úgynevezett blokkos programnyelvben írtak programot, amiben különböző parancs-, vagy programblokkokat kell egymáshoz illeszteni, ezzel programot alkotni. Ez egy egyszerűsített programnyelv gyerekek, illetve kezdő programozók részére. Ezen kívül még egy másik nyelvet is használnak a fiúk, melynek Python a neve.
A srácok szerint elég nehezek voltak a feladatok, de nézzük meg a helyezésüket: harmadikok lettek!
– Nagyon jó volt látni, hogy amíg mi egyszerűen meg tudtuk oldani a feladatot, a szomszéd csapat hosszasan próbálkozott vele - mondta Rákos Ádám. A feladatok megoldása után jött az ebéd és utána volt egy kis szabadidejük. Ezt követte az eredményhirdetés, ahol az oklevél mellé értékes díjakat is kaptak. Ezzel az eseménnyel zárult a nap. Később a kerületi önkormányzat is megjutalmazta a gyerekeket. A polgármester úr egy-egy úgynevezett Raspberry PI-t, valamint az ahhoz használható szenzorcsomagot nyújtott át a csapat tagjainak, ami egy kisebb programozható számítógép. – Nagyon örültünk az önkormányzattól kapott ajándéknak, talán jobban, mint a sima díjnak - nyilatkozta Somogyi Mátyás.
A versenyre való felkészülés alatt a három fiú jól megismerte egymást és összebarátkoztak, pedig nem egy iskolába járnak. Megtanulták, hogy mindenkinek megvannak a maga erősségei és gyengeségei, és hogy milyen jó érzés segíteni egymásnak, ha az egyikük elakad valamiben. Eleinte úgy gondolták, hogy a programozás csak egy hobby, ám most úgy érzik, ez akár a foglalkozásuk is lehet majd a távoli jövőben. Úgy gondolják, hogy a programozás nagyon sok mindenben segít az embernek, például a logika vagy a matematika területén. Egyesek szerint sokat segíthet a programozás megértésében a Youtube, ahol különböző videókon, nagyon jól szemléltetve magyarázzák el az embernek a programozás fortélyait. – Szerintem a programozás egy nagyon szórakoztató dolog, ami ráadásul a jövőben mindenhol lépten-nyomon ott lesz, így hát érdemes megtanulni - foglalta össze a beszélgetést Deák Csongor.
A fiúk továbbra is járnak programozni és felkészítőkre, és ebben a tanévben is több versenyen szeretnének majd elindulni. Sok sikert kívánunk nekik!
(Az interjút Both Samu 12 éves tanuló készítette kortársaival.)