Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

„Az új zenészgenerációnak más problémái vannak, mint Cseh Tamásnak voltak”

Újbuda   |   2015, november 10 - 13:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újabb emlékművet avattak Cseh Tamás tiszteletére az előadóművészről elnevezett program keretében. Ezúttal a Lágymányosi Közösségi Háznál helyezték el a táblát, ahol a művész gyakran lépett fel kortársaival. Az avatón Török Ádám fuvolista, rockzenész hangsúlyozta, a most felnövő zenészgenerációnak más jellegű nehézségekkel kell szembe néznie, mint elődeinek.

Az egykori Lágymányosi Közösségi Ház tiszteletére avatták fel a Cseh Tamás Program második poptörténeti emléktábláját. - Cseh Tamás egy nemzedék dalnoka volt, aki üzeneteivel közösséget teremtett – mondta a program koordinátora. Vass Norbert hozzátette, az elkövetkezendő hónapokban a magyar könnyűzene történetének további emblematikus helyszínein (például a Fekete Lyuk, a Bem Rockpart vagy a Bosch Klub tiszteletére szerk.) helyeznek el táblákat. Akik felkeresik az emlékpontokat, poptörténetünk izgalmas, térbeli vetületét ismerhetik meg.

A Lágymányosi Művelődési Házban (XI. kerület, Kőrösy József utca 17.) a kezdetektől szívesen látták a nyitott, kreatív embereket, művészeket, zenekarokat, helyet adtak az újító, progresszív törekvéseknek. A ház pincéjében az ős-Barbaro koncertezett, de klubozott itt az Európa Kiadó, a Kontroll Csoport, a Budapest Ragtime Band, Török Ádám és a Mini, a Bikini, valamint a Tátrai-Török Tandem is. 1991 novemberében az Orkesztra Lunának is itt volt a búcsúkoncertje. A rendszerváltás környékén a közösségi ház egyre gyakrabban adott helyet független színházi társulatok előadásainak, 1991-ben itt jött létre az első hazai kortárs művészeti befogadó színház, a MU Színház.

Az emlékmű-avatáson számos, a házban korábban előadó rock- illetve poptörténeti ikon is részt vett. Így Török Ádám is, akit lapunk a Cseh Tamást követő zeneművészeti generációról, az utánpótlásról kérdezett. Az énekes-fuvolista szerint a tehetségkutatóknak köszönhetően a szakma ontja magából a tehetségeket, akik azonban nem minden esetben tudnak érvényesülni. Kibontakozásukat egyebek közt az hátráltatja, hogy - szavai szerint - „az ifjú zenészekből Dunát lehet rekeszteni”.

A magyar könnyűzene nevezetes helyszíneiről a Cseh Tamás Program honlapján további érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődők.

T.K.