Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Az iskolás lányok több mint háromnegyede kér HPV-oltást

Újbuda   |   2015, október 5 - 14:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A leadott nyilatkozatok szerint a 7. osztályos lányok több mint háromnegyede kérte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - állítja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A mintegy 44 ezer jogosultból csaknem 34 ezer leánygyermek szülei kérték a térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást, ami országos átlagban majdnem nyolcvan százalékot jelent - írta közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Az oltásokat az érintettek az iskolai kampányoltások keretében kapják, az első védőoltásra októberben, a második vakcina beadására pedig 2016 áprilisában kerül sor. Az oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, legkésőbb október 5-éig az ország valamennyi iskolába eljut a vakcina, és megkezdődhet a védőoltás beadása.
A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is megkaphatják, akik a kedvezményes oltási programokból kimaradtak, hiszen gyógyszertári forgalomban - térítés ellenében - többféle vakcina is hozzáférhető. Mivel az oltóanyag vényköteles, előzőleg fel kell keresni a háziorvost - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

MTI