Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

Az ifjabb Madarassy mutatkozott be a Malom Galériában

Újbuda   |   2014, szeptember 25 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Különleges kiállítást nyílt meg az Összefogás Újbudáért Egyesület Fehérvári úti központjában. A Malom Galériában az Európa-szerte elismert szobrász Madarassy István fia, Madarassy András műveit mutatták be. A mélyen vallásos grafikus és festőművész ezúttal is bibliai témájú munkáit tárta a közönség elé.

A fiatal művész tárlata az idei Ars Sacra Fesztiválon is szerepel. – A nyolcadik alkalommal megrendezett Szakrális művészetek hetén a Nemzeti Múzeumban láthatók Madarassy András munkái, így kivételes ajándék, hogy Újbudára is eljutott a különleges anyag – mondta a kiállításon Ludányi Attila helyi képviselő. Az ugyancsak önkormányzati képviselő Nagyné Antal Anikó reményei szerint az egyesület központjában egyre több hasonló kiállításra és programra lehet számítani az ősszel. – Általában kéthavonta nyílik kiállítás a Malomban, de az 1-es villamos felújítása miatt munkaterületté vált a környék. Mostantól azonban minden korábbi program, így a kártyaklub, a jogi tanácsadás vagy a társasjáték kör is folytatódik – tette hozzá. A megnyitóra Hoffmann Tamás polgármester is ellátogatott, aki szerint jó, ha egy civil egyesület nagy hangsúlyt fektet a kulturális élet színesítésére is.

A tárlatot megnyitó művészettörténész szerint Madarassy András bibliai tárgyakon keresztül szólítja meg nézőjét. Sipos Endre elemzésében elmélyült, természetelvű szemléletű, a németalföldi festészet titkait ismerő, Jézus szellemében dolgozó festőként mutatta be a művészt. A zebegényi művésztelepen mestereként segítő művészettörténész az ifjabb Madarassy különös munkamódszeréről számolt be. – Mikor már mindenki rég az alkotásán dolgozott, ő csak hosszan nézett a távolba, meditált, sétált. Aztán a harmadik nap olyan diófapác munkát és akvarellt csinált, aminek mindenki csodájára járt – mesélte Sipos Endre. Madarassy pasztell képei bibliai tárgyakat, attribútumokat ábrázolnak: ezeken keresztül jelenik meg a krisztusi élettörténet és erkölcsi üzenet.

T.D. - ÚjbudaTV