Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. hétfő, Magdolna

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Petőfi laktanyában

Újbuda   |   2017, október 6 - 09:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Múltidéző eseménnyel, az aradi vértanúk emléke előtt rótták le kegyeletüket magas rangú politikusok, katonák, közigazgatási vezetők, Schweidel József leszármazottai, valamint kerületi iskolások a Petőfi laktanyában tartott megemlékezésen.

- Az életben könnyű válasz nem létezik. De ha nem indulunk el az úton, akkor nem is élünk igazán.” Ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár állomáshelyén, a Petőfi laktanyában tartott megemlékezésen. - Addig van hazánk, amíg hiszünk abban, hogy sikerre tudjuk vinni nemzeti ügyeinket – hangsúlyozta. A honvédelmi miniszter úgy látja, az igaz ügybe vetett hit és a kitartás az, amely a nemzetet életben tartotta. Szerinte az 1848-49-es forradalom leverését sokan bukásként könyvelik el, holott az áldozatoknak köszönhetően ma egy szabad, független és gyarapodó országban élhetünk. Úgy véli, igazi veszteség az lett volna, ha a felkelők nem álltak volna ki a magyar hazáért, a szabadságért. - Mindig ki kell állnunk, ha a hazánkat valamilyen veszély, külső vagy belső probléma nyomasztja. Azt kell látni, hogy haza csak egy van, ami pedig pótolhatatlan értéket, gyermekeink és unokáink jövőjét jelenti – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

- Nemzeti Gyásznapunkon, október 6-án azokra emlékezünk, akik életüket adták Magyarországért, a magyar függetlenségért, és akik olyan példát mutattak a jövő generációjának, amelyről soha nem szabad megfeledkezni. Az akkori vezetők elérték, hogy a forradalom több mint egy éven keresztül sikeres lehessen a világ legnagyobb hatalmaival szemben, akik csak óriási katonai túlerővel voltak képesek a forradalmat vérbe fojtani. Ez az áldozat nem volt hiábavaló, hiszen az aradi vértanúk napja a magyar függetlenséget szimbolizálja – mondta Hoffmann Tamás polgármester.

A megemlékezés részeként a Gazdagrét – Törökugrató Általános Iskola diákjai adták elő ünnepi műsorukat, majd a résztvevők megkoszorúzták Schweidel József, valamint Lahner György szobrát. Az eseményt az aradi vértanúk nevének felolvasásával zárták, amelyet a lélekharang kongatása kísért.

K. A.