Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Az anyatej a legjobb a babáknak

Újbuda   |   2017, október 9 - 15:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bőrgyógyászati szűrés, fogápolási szaktanácsadás, beszédfejlesztés, babamasszázs, gyógytorna, mozgásfejlesztő játékok és kreatív foglalkozások várták a kisgyermekes családokat a Szent Kristóf Szakrendelőben az idei Anyatejes Világnapon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a UNICEF 1992. augusztus 1-én indította el programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Azóta világszerte ezt a napot tartják a szoptatás napjának. – A Szent Kristóf Szakrendelő október elején rendezi meg a szoptatással kapcsolatos figyelemfelhívó programot, mivel ősszel többen veszenek részt az egész napos ingyenes szűréseken, mint nyáron – mondta Kóti Tamás főigazgató. A népszerűsítő programoknak és a szakemberek, különösen a védőnők munkájának köszönhetően az elmúlt években nőtt a fél- vagy egyéves korig szoptatott csecsemők száma a kerületben. A 2016 előtt Újbudán született csecsemők száma csaknem 200-zal több (1485) mint volt nyolc éve. A féléves korukig anyatejjel táplálkozó babák aránya 93 százalék, az egyéves korukig anyatejjel táplálkozó babák aránya 56 százalék. - Ez azt jelenti, hogy „átmegy” az az üzenet, amelyet évről évre próbálunk tolmácsolni, hogy az anyatej a lehető legegészségesebb táplálék, amit egy csecsemő kaphat. A szoptatás javítja az egészséges fejlődés esélyeit, segít megelőzni a betegségeket, csökkenti a táplálással kapcsolatos komplikációkat – hangsúlyozta Kóti Tamás.

Végh Beatrix védőnő érdeklődésünkre saját tapasztalatairól beszélt: „a családok otthonában személyesen is látom, hogy az anyatejes táplálás népszerűsége nő. A kisbabák ellenállóbbak a betegségekkel szemben, ami különösen látszik ilyenkor ősszel. Továbbá a szoptatott csecsemők mozgékonyabbak és kiegyensúlyozottabbak is – mondta.

A gyermekek egészséges növekedése összetett folyamat, hozzá tartozik az egészséges életmód, a táplálkozás, a mozgás, valamint a védőoltások és a szűrővizsgálatok is. – Ezeken a területeken a védőnők tudása elengedhetetlen – hangsúlyozta Hamarné Debreczeni Rita kerületi vezető védőnő. Elmondta, Újbudán több mint 60 védőnő dolgozik, akiket szeretnek a családok és ők is kedvelik a kerületet.

A rendezvényen Kóti Tamás főigazgató bejelentette: a Szent Kristóf Szakrendelő az Emberi Erőforrások Minisztériumának Családbarát Munkahely elismerésében részesült. A minősítés elsősorban a kisgyermekes szülőknek járó kedvezményeknek, és a velük kapcsolatos szemléletnek köszönhető. A gyes-en lévő édesanyákat visszavárják, a családok évközben több féle támogatásban részesülnek, például iskolakezdéshez, nyaraláshoz kapcsolódóan, a gyerekek Mikulás-napi műsort, ajándékokat kapnak. Cél az, hogy ezt a családias jelleget érzékelje a szakrendelő mind a négyszáz dolgozója, és a páciensek is - mondta.

A főigazgató a szakrendelővel kapcsolatos tervezett változásokról is beszélt. A gyermek szakrendelések zsúfoltsága átmenti, mivel a várhatóan 2019. első negyedében megnyíló új gyermek-egészségügyi központban 17 szakterületen, közel százezer beteget látnak majd el évente. A Szent Kristóf Szakrendelő szomszédságában található épületben kap helyet az egynapos sebészet is, ahol évente várhatóan 1500 felnőtt beteget kezelnek. A szakrendelőben szakmai előkészítés részeként bővítették a gyermekgyógyászatot és kibővül a szolgáltatások köre is. A Petzvál József utcai gyermekpszichiátria és neurológia logopédiával, míg az Ezüstfenyő téren működő allergológia tüdőgyógyászattal egészül ki. A későbbiekben ezek a szakrendelések is az új központban kapnak végleges helyet.

T. K.