Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 7. kedd, Tódor, Rómeó

Az adományokra továbbra is nagy szükség van

Újbuda   |   2021, április 9 - 10:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Vicus XI Közalapítvány 1990-ben jött létre azzal a céllal, hogy a kerületben élő és krízishelyzetbe került embereket, családokat támogassa. Az évtizedek során leggyakrabban és túlnyomó többségben az idős korosztály fordult az alapítványhoz, ám a pandémia újabb rétegeket szorított kényszerhelyzetbe.

– Azoknak a szociálisan rászorulóknak próbálunk segítséget nyújtani, akiknek különösen alacsony a nyugdíjuk, vagy egyedülálló szülők, vagy krónikus betegségben szenvedők, valamint azoknak, akik elveszítik munkájukat, átmenetileg kerülnek válsághelyzetbe – számolt be Szöllősi Ágnes, a Vicus XI. Közalapítvány elnöke. – Ezeknek az embereknek tudunk szociális támogatást nyújtani például a felhalmozott díjhátralékaik rendezéséhez (fűtés-, világítás-, közműtartozások) – tette hozzá.

– A 2020-as év még jobban megnehezítette az emberek sorsát – hívta fel a figyelmet Szöllősi Ágnes. Mint mondta, a problémákat megsokszorozta a járványhelyzet. – Jelentősen megváltozott a segélykérők összetétele, nagymértékben megnőtt az állásukat elvesztők száma. Tavaly áprilisban és májusban a hozzánk fordulók negyven százalékát tették ki azok, akik emiatt kértek segítséget – mondta az alapítvány elnöke. – A 2020-as évet megelőző időszakban általában évente egyszer tudtunk segíteni a hozzánk fordulóknak, hiszen behatároltak a kereteink. 2020-ban több szempontból is megváltoztattuk a feltételeket – hangsúlyozta Szöllősi Ágnes. – Azok, akik elvesztették a munkahelyüket, egységesen ötvenezer forintos segélyben részesültek, de ahol gyerekek is vannak, ott ezt az összeget gyerekenként huszonötezer forinttal megtoldottuk. Azelőtt soha nem látott mértékű karácsonyi nagycsaládos ajándékozásra is lehetőség nyílt tavaly. Szerencsére az adományozók köre jelentősen bővült, így negyven százalékkal több segélyt tudtunk kiosztani tavaly, mint a korábbi esztendőkben. Fő támogatónk, az önkormányzat 2020-ban ötvenmillió forintot adott az alapítványnak, de a céges és az egyéni adományozók száma is megnőtt, emellett kiemelkedő volt az önkormányzati képviselők önkéntes felajánlása. Ha ők nem segítenek, nem tudtunk volna mi sem ennyit nyújtani a hozzánk fordulóknak. Tavaly több mint nyolcvanmillióból tudtunk gazdálkodni. Sajnos a jelek szerint idén sem lesz sokkal könnyebb az emberek helyzete, már az év elején az látszik, hogy nem csökken az igénylők száma. A korábbi évek szabályait hátrahagyva már nem egyszer, hanem évente kétszer lehet segítséget igényelni nálunk. Az adományokra tehát ugyanolyan nagy szükség van, mint 2020-ban – emelte ki a Vicus alapítvány elnöke.

Újbuda