Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Az A38-on ünnepli 10 éves születésnapját a Napra

Újbuda   |   2015, február 3 - 13:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Napra zenekar karrierje 2004-ben indult, amikor elektronikus és a népi hangszerekkel alkottak olyan hangzásvilágot, amely bevezette őket a hazai világzenébe. A zenekar vezetője Both Miklós gitáros, énekes, aki társaival február 13-án ad jubileumi koncertet az A38 Hajó színpadán.

A hazai etnorock színtér egyik kiemelkedő csapata, a Napra, az A38-on koncertezik megalakulásának tízedik évfordulójára. A zenekar debütáló albuma, Jaj, a világ! címmel jelent meg 2007-ben, egy évvel később pedig elnyerte a legjobb magyar világzenei albumnak kijáró Fonogram-díjat, és a nemzetközi szaksajtóban is kedvező visszhangra talált. 2009 áprilisában Radnóti Miklós-versekhez írt zenét az addigra már „gitárprímásként” elhíresült Both Miklós, az anyag pedig a Napra következő lemezeként jelent meg. 2010 áprilisában megjelentették harmadik, Holdvilágos című albumukat, a nagylemezeket a Naiv című EP követte 2012 áprilisában, amely óta azonban nem jelentkeztek friss anyaggal. A februári koncerten az elmúlt tíz év anyagából válogatnak, de felcsendülnek olyan dalok is, amelyeket alig, vagy egyáltalán nem ismer a közönség.

A zenekar tagjai: Both Miklós – gitár, énekm, Krámli Kinga – ének, Bobár Zoltán – brácsa, harmonika
Hegedűs Máté – hegedű, Pfeiler Ferenc – dob, Winter Csaba – basszusgitár.

A Napra zenéjét a kiemelkedő hangszeres tudás, a virtuozitás jellemzi, a muzsika a pesti cigányzene, a Kárpát-medencei népzene és a pszichedelikus rock egyedi elegye – írja az MTI. A gitáros, énekes felidézte, hogy miután a Vágtázó Halottkémekben tapasztalt élmények kezdtek elfogyni, új kihívásra vágyott, ez vezetett 2004 végén a Napra megalakulásához. Ahogy Jávorszky Bála Szilárd A magyar folk története (2013) című könyvében fogalmazott, a Napra a népi és modern hangszerek érzékeny egyensúlyára törekszik. - Akkoriban egészen más utakra vágytam, és a legmeghatározóbb élmény számomra a népzenével, azon belül is a kalotaszegi muzsikával történt találkozás volt. Többször lementem Erdélybe, megismerkedtem ottani roma zenészekkel, és ők mutatták meg azt, amivel úgy éreztem, valamit mindenképpen kezdeni kell. Akkoriban találkoztam Bobyval, azaz Bobár Zoltánnal, aki brácsán és harmonikán játszik, Winter Csaba basszusgitárossal pedig már korábban zenéltem együtt, és megalakult a Napra - idézte fel Both Miklós a gyökereket.
Hozzátette: a Naprával a megalakulás után egy éven keresztül reggeltől estig egy garázsban próbáltunk, de azt láttuk, hogy itthon sem a szervezőket, sem a kiadókat nem igazán érdekelte a dolog. Mi viszont kitartottunk, éreztük, hogy speciális, izgalmas anyagot sikerült összehoznunk. Szerencsére találkoztunk a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás vezetőivel, akiknek tetszett a zene, és kapcsolataikon keresztül megmutatták néhány embernek a nemzetközi világzenei színtérről, a World Music Expo köreiből. Mint a zenekarvezető elmondta, az elmúlt három-négy évben a Napra minden tagja megpróbálta fenntartani azt a tüzet, inspirációs fokot, amely a zenekar működtetéséhez szükséges, és ezt időnként a csapaton kívül találták meg. - Magam is így voltam ezzel, ezért jött be az életembe sok olyan projekt, ami nem a Naprához kötődik, tehát a Both Miklós Folkside, a Palimo Story vagy a kínai utazós lemez. Előreláthatóan az elkövetkező évben is sok ilyen lesz - mondta Both Miklós. MTI

Újbuda