Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Ave – Stefanovits Péter kiállítása

Újbuda   |   2019, január 31 - 11:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Görög és római formák, a hatalom és a művészet szimbólumai jelennek meg Stefanovits Péter Munkácsy Mihály-díjas grafikus új tárlatán, amely február 8-áig látható a B32 Galériában.

Stefanovits Péter pályája elején dolgozott kirakatrendezőként, díszletfestőként a Magyar Állami Operaházban, tervezett díszleteket, installációkat, objekteket. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett festészeti tanulmányok után a sokszorosított grafika felé fordult érdeklődése, a '70-es évek óta rendszeresen mutatja be műveit Magyarországon és külföldön egyaránt. Munkásságáért már számos elismerést kapott (Munkácsy-díj, Érdemes művész). A Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) 2009 óta tagja, a képzőművészeti tagozat vezetője.
Az Ave című kiállításra egy görögországi nyaralás inspirálta a művészt. Korfui utazásán olyan elhagyott útmenti oltárokról, kegyhelyekről készített fotósorozatot, amelyeket balesetek áldozatainak emlékére állítottak. A különös, madárkalitkára emlékeztető kis szentélyek, naiv építmények adták az alapötletet a tárlathoz, amely egyszerre köszönti és figurázza ki az élet nagy misztériumait. „A kiállítás nem az életművet állítja a középpontjába, hanem Stefanovits ikonikus, közösségi és személyes emlékezetet hordozó, egymással versengő alkotásait – olvasható a tárlatra megjelent Ave című könyvben, Abafy-Deák Csillag és Kölüs Lajos közös munkájában. – A művek az illúzió (ön)becsapás, látszat és valóság, hatalom és művészet, alkotó és magánember közti feszültség kérdésköreire keresik a választ. Miként tudja a művész a múló idő, a változó világ ellenében megőrizni önmagát.”
(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.