Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

Autizmus Világnapja

Újbuda   |   2022, április 3 - 11:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tegnap volt az autizmus világnapja, amely 2008 óta hívja fel a figyelmet az autista emberek problémáira, folyamatosan növekvő számukra.

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ennek eredményeként társas kapcsolataik nehezen működnek, vagy nincsenek, kommunikációjuk akadályozott, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat és vicceket. Az autizmus spektrumzavar nevéből adódóan rendkívül széles skálán mozog: az enyhe jellegű, szociálisan akadályozott, gyakran kiemelkedő IQ-val rendelkező Asperger szindrómásoktól egészen a nagyon súlyos, nembeszélő, önbántalmazásra hajlamos betegekig terjed. A világnap kapcsán betekintést nyertünk egy fogyatékosok ellátását végző Újbudai Szociális Szolgálat (USZOSZ) hétköznapjaiba.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.