Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 5. hétfő, Fatime

Augusztus 20. - Idén is megnyitják a Parlamentet az érdeklődők előtt

Újbuda   |   2016, augusztus 4 - 14:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is ingyen látogatható a parlament épülete augusztus 20-án 10-18 óra között.

A látogatók a Szent Koronának is helyet adó Kupolatermet, valamint a Díszlépcsőházat nézhetik meg. Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint várhatóan sokan élnek majd a lehetőséggel, ezért az érdeklődők türelmét kérte. Hangsúlyozta: augusztus 20-án az államalapító Szent Istvánra emlékezünk, valamint azokra a magyarokra, akik a történelem során elszántan védték az országot. Hozzátette, bízik abban, hogy idén is együtt ünnepel az ország.
Az ünnepségekről szólva ismertette: a programok fél kilenckor kezdődnek majd a Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a tisztavatás, idén 104 honvédtiszt, közöttük 13 nő teszi le az ország nyilvánossága előtt az esküt. Augusztus 20-án adják át a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet is azoknak, akiknek kiemelkedő életműve Magyarország hírnevét öregbíti. A ceremóniára a Sándor-palotában kerül sor.
Napközben gyermekprogramok, családi programok várják az érdeklődőket a Clark Ádám téren, 17 órától pedig ünnepi szentmise lesz a Szent István-bazilikánál, ezt a hagyományos ünnepi körmenet követi. A Szent Jobbot a honvéd koronaőrség hordozza majd.
Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az esti tűzijáték - amelyet a közmédia élőben közvetít majd - a helyszínen az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti rakpartszakaszokról figyelve lesz a leglátványosabb. Elsődleges látványterületnek ajánlotta a Vígadó előtti területet, a budai oldalon pedig a Várkert Bazár és a Clark Ádám tér közötti szakaszt. Ebben az évben új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek fel tűzijátékot. Hangsúlyozta: a legfontosabb a programokon részt vevő emberek biztonsága. Új elem, hogy ezúttal a közvilágítást nem kapcsolják le a tűzijáték idején.
Vargha Tamás kiemelte: továbbra is érvényben van a március óta elrendelt terrorkészültség, ezért a rendezvények megközelítési útvonalán fokozott rendőri jelenlét várható, és egyes járművek mozgását korlátozhatják.
Lupsán István, a Pyro-1 Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a tűzijáték a hagyományoknak megfelelően 21 órakor kezdődik. Az akció összesen 21 ezer látványeffektet tartalmaz, ezek telepítése augusztus 13-án kezdődik és hat napon át tart majd. A tűzijáték színeiben a piros-fehér-zöld látványblokkok mellett az Európai Uniót jelképező kék és sárga elemek lesznek láthatóak, valamint a kék szín szimbolizálja még a Duna folyót, a fináléban pedig az ezüst és arany színek a Szent Koronát. Ismertette: századmásodpercnyi pontossággal tudják indítani a rendszert, ugyanakkor annak legfontosabb eleme az azonnali leállíthatósága. A tűzijáték egyetlen gombnyomással leállítható, akár bizonyos részeit is meg tudják állítani. Kísérőzeneként az István, a király című rockopera újrahangszerelt részletei lesznek hallhatók a 2008-as A Társulat előadóinak tolmácsolásában.

Újbuda/MTI