Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Átvették megbízólevelüket a kerület országgyűlési képviselői

Újbuda   |   2014, április 23 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fidesz–KDNP-szövetség győzelmével zárult áprilisi országgyűlési választáson Újbuda polgárai Simicskó Istvánnak és Budafok polgármesterének, Szabolcs Attilának szavaztak bizalmat. Az elmúlt négy évben honvédelmi, majd ifjúságért és sportért felelős államtitkárként tevékenykedő Simicskó István a Polgármesteri Hivatalban, Szabolcs Attila Budafokon vehette át képviselői megbízólevelét. A kerület parlamenti képviselőit az újabb felhatalmazás nyújtotta lehetőségekről, személyes terveikről kérdeztük.

Újbuda: – Zöld utat kapott a folytatáshoz. Hogyan tovább?
Simicskó István (S.I.): - Elsőként köszönetemet szeretném kifejezni az újbudai embereknek, hogy elismerték a négy éve megkezdett munkát és bizalmat szavaztak a folytatáshoz. A korábbi ciklusban emberközeli politikát folytattunk, ezt szeretnénk továbbvinni a következő időszakban is. Szerencsére harmonikus az együttműködés az önkormányzattal, sok akciót, sok fejlesztést valósítottunk meg közösen a polgárok életminőségének javításáért. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk, hiszen rengeteg munka vár ránk ezután is. Fontos célom, hogy erősödjön a közbiztonság a kerületben, hiszen a biztonságérzet jó közérzetünk alapfeltétele. Ezt segíti a gazdagréti, őrmezői és kelenföldi Körzeti Megbízotti Iroda, melyet a rendőrséggel együttműködésben nyitottunk meg. Az állandó rendőri jelenlétet biztosító irodák nyitását tovább folytatjuk azokban a városrészekben, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A sportfejlesztéseket szintén szeretnénk tovább vinni. Az elmúlt négy évben nagyon sokat tettünk azért, hogy az újbudaiak többet és jobb körülmények között mozoghassanak. Iskolai tornatermek újultak meg, focipályák, ovis focipályák létesültek. Hamarosan elkészül a Bikás park, ahol futókört, műfüves focipályát, kézilabda- és kosárlabdapályát adtunk át. Leraktuk a gazdagréti tanuszoda alapkövét, valamint fitneszparkot építettünk a közelben. A versenyuszodával bővülő Tüskecsarnok rövidesen minden sportolási igényt képes lesz kielégíteni. Ezt a munkát kívánjuk folytatni.

Újbuda: – Miben látja sikerének titkát? Hogyan sikerült pozitív viszonyt kialakítania a választókkal?
S.I.: - A politikai szerepvállalás számomra egyet jelent az emberek szolgálatával. Az elmúlt négy évben 35 alkalommal szólaltam fel Újbudát érintő ügyekben, melyekre a kormány általában nyitott volt. Úgy érzem, a megtisztelő bizalmat annak is köszönhetjük, hogy az emberek azt érezték, foglalkozunk problémáikkal. Míg kormányzati szinten a rezsicsökkentéssel igyekeztünk enyhíteni a polgárok terhein, kerületi szinten számos kisebb akcióval, például burgonyavásárokkal könnyítettünk a hétköznapi gondokon. Az ellenfél nem sportszerűen kampányolt, és alaptalan vádakkal próbált támadni minket. A választók azonban látták, mennyi energiát fektettünk a munkánkba. Nagy eredménynek tartom, hogy folyamatosan ott tudtunk lenni az emberek között. Tartottuk velük a kapcsolatot, minden gondjukat megismertük, és lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk orvosolni azokat. Eddig ennyi sikerült, de a választóknak hála, lehetőséget kaptunk arra, hogy még élhetőbb kerületet építsünk.

Újbuda: – Sportállamtitkárként mit tart a legnagyobb, kerületet is érintő eredményének?
S.I.: - Az elmúlt években óriási lemaradást hoztunk be a hazai sportlétesítmények és sportolási lehetőségek terén. Ma az országban minden harmadik településen megvalósul valamilyen sportberuházás. De nemcsak pályák, csarnokok épültek, a sportélet is erősödött. Nőtt a sportoló gyermekek és felnőttek száma. Míg 2010-ben a magyar felnőttek 7 százaléka sportolt, 2014-ben az arányuk 15 százalékra emelkedett. A változásnak komoly népegészségügyi hatása van, hiszen kevesebb lehet a szívbeteg, elhízott ember, a hazai sportsikerek pedig a nemzeti önbecsülést és az identitástudatot erősítik. Meghonosítottuk a vízilabdát a kerületben, ma már első osztályú mérkőzések zajlanak a Nyéki Imre Uszodában. Sikerült elérnem, hogy 120 milliós kormányzati támogatást kapjon a Kondorosi úti uszoda új medencéjének megépítése. Munkánk eredményét igazolja az is, hogy növekszik az Újbudára költözők száma. 2006-ban 135 ezren éltek itt, most a lakosságszám meghaladja a 145 ezret. Ez azt jelenti, vonzó kerület vagyunk a vidékiek és fővárosiak számára is. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy mindebben államtitkárként is részt vehettem.


Szabolcs Attila

Újbuda: - Először választották meg Újbudán képviselőnek, a lehetőségért cserébe polgármesteri székétől válik meg.
Szabolcs Attila (SZ.A.): - Mindenekelőtt szeretném kifejezni hálámat a családomnak, különösképp a feleségemnek, hiszen végig támogatott engem az intenzív kampány alatt. De köszönettel tartozom az újbudai képviselőknek és segítőiknek a hatalmas munkáért, amelynek során majdnem teljesen ismeretlenként vezettek be a köztudatba. Az újbudai tervekkel még ismerkedem, de a tervek kovácsolása nem is a parlamenti képviselő dolga, hanem az önkormányzaté. Az én feladatom az, hogy az önkormányzat elképzeléseit minél hatékonyabban képviseljem az országgyűlésben. Megígérhetem, hogy ebből nem lesz hiány.

Újbuda: - Mit szeretne tenni ezért a városrészért?
SZ.A.: - Három cikluson keresztül voltam Budafok-Tétény polgármestere, ezalatt számos fejlesztést hajtottunk végre. Az utóbbi években a XI. kerületet is volt alkalmam jobban megismerni. Újbudára és Budafokra is igaz, hogy számos gyár zárt be az elmúlt esztendőkben, ez pedig csökkentette a munkahelyek számát. A jövőben ezért elsődleges feladatomnak tartom a munkahelyteremtést. Szívügyem a rezsicsökkentés, amely azonban akkor válhat teljessé, ha a legtöbb panelházat sikerült hőszigetelni, fűtési rendszerüket korszerűsíteni. Ezt a folyamatot szeretném a jövőben felgyorsítani. Örömmel látom, hogy Újbudán folyamatosan újulnak meg a zöld felületek. Ezt a programot is folytatni kell, hogy élhetőbbé tegyük a városrészt. A 40-es vasútvonal felújítása most kezdődik, amelynek során igyekszünk minél kevesebb zavart kelteni. Az érdi, tárnoki és újbudai polgármesterekkel összefogva azon fogok dolgozni, hogy a zajvédő fal a lakott területeken végig megépüljön, méghozzá a korábbiaknál esztétikusabb formában.

T.D. - ÚjbudaTV

Átvették megbízólevelüket a kerület országgyűlési képviselői

Átvették megbízólevelüket a kerület országgyűlési képviselői