Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Átrendezhetik a parkolási térképet az új lakások

Újbuda   |   2016, december 7 - 12:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rövid távon akár parkolóhelyek is eltűnhetnek a lakás- és irodafejlesztések miatt Budapesten, ami nem segít az amúgy is szűkös kínálaton - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. Újbudán az eladó garázsok ára emelkedett leginkább, a garázsok és teremgarázs-beállók átlagára 2,5-4,5 millió forint.

A következő két évben várhatóan 15-20 ezer új lakás jelenik meg az ingatlanpiacon, a folyamatban lévő és a közeljövőben induló társasház-fejlesztések eredményeként. Ez a garázsok és parkolóhelyek piacát is átrajzolhatja. Budapest belső kerületeiben a parkolás eddig sem feltétlenül ment könnyen, a parkolóhelyek száma pedig várhatóan csökkenni fog. Az utóbbi években jellemző foghíjtelkes parkolók egy része megszűnik, az ingatlanpiaci kereslet miatt a szóban forgó telkeken lakás- vagy irodafejlesztések indulhatnak.

Dubitz András, a főváros több kerületében több mint egy tucat parkolót működtető Star Park Holding vezérigazgatója szerint a 2016-ban és 2017-ben az üresen álló belvárosi telkek 30-40 százalékán indult vagy indul építkezés, ami körülbelül 30 ingatlant jelent. Az új lakásokra jelentős a kereslet, de ugyanez fokozottan igaz a parkolóhelyekre, amit az is jelez, hogy egy újonnan megnyílt XIII. kerületi parkolóban lévő helyek 90 százalékát egy nap alatt lekötötték hosszabb távra. A parkolási kínálatra megoldást jelenthet, ha a fejlesztések során a beruházók nem csak a minimálisan előírt parkolóhelyeket hozzák létre, hanem mindenki számára igénybe vehető többletkapacitást alakítanak ki – állítják a szakértők.

Idén több budapesti belső kerületben emelkedett a garázsok és teremgarázs-beállók bérleti díja. Az eladó garázsok ára a VII., a IX. és a XI. kerületben nőtt a legnagyobb mértékben: 23-30 százalékos volt az átlagos drágulás, így a garázsok és teremgarázs-beállók átlagára 2,5-4,5 millió forintra emelkedett. Akadnak extrémebb esetek is: a ferencvárosi és józsefvárosi garázsoknál előfordult 60 százalékos drágulás is.

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a következő időszakban az újlakás-vásárlóknak érdemes lesz figyelembe venniük, hogy egy-egy autóbeálló vagy garázs megléte kelendőbbé teheti majd eladáskor a lakást.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.