Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Átmenetileg csökkenti a kollégiumi férőhelyek számát az ELTE

Újbuda   |   2020, június 24 - 10:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Járványügyi óvintézkedések miatt több száz férőhely szűnik meg átmenetileg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kollégiumaiban. Akiknek nem jut hely, azok lakhatási támogatást kaphatnak, és segítik őket magánszállásokat találni – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Drasztikusan csökken az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kollégiumi férőhelyeinek száma az őszi szemesztertől. Az egyetem vezetése felmondja a (13. kerületben található) 400 férőhelyes Kerekes utcai kollégiumot, és minden maradék három- és négyágyas szobát kétágyassá alakít – tudta meg a hvg.hu az egyetemtől. Előbbi lépést a jelentkezők számának bizonytalanságával, utóbbit a járványügyi helyzetre való tekintettel, elővigyázatosságból hozták meg. Egészségügyi oka van annak is, hogy a kollégiumi kapacitás 2 százalékának megfelelő szobát üresen hagynak.

Az ELTE hét nagy kollégiumában összesen 3208 kollégiumi férőhely van, a Kerekes-kollégium felmondásával ennek nyolcada biztos kiesik. A szobák kétágyassá alakításával is feltehetően százas nagyságrendű férőhely szűnik meg. Az ELTE vezetése jelezte, hogy az intézkedések miatt a kollégiumi ellátásból kimaradó hallgatóknak igyekeznek segíteni: kialakítanak egy “hatékony egyetemi lakhatástámogatási rendszert” (ez 20-40 ezer forintos havi ösztöndíjat jelent), és segítenek abban, hogy “kiegészítő jelleggel” magántulajdonú szálláshelyeken találjanak lakhatást a diákok.

Az egyetem szerint átmeneti intézkedésekről van szó, amit a járványügyi helyzet miatt hoztak meg, és egyelőre az őszi félévre vonatkoznak, amikor még szükség lehet a koronavírus elleni védekezésre. A döntést hetek óta készítették elő, bevonva a kollégiumi és egyetemi hallgatói önkormányzatokat is.

Az egyetem készül arra, hogy ha megugrik a kollégiumi helyet kereső diákok száma, akkor 2021 februártól megnyitják a Kunigunda úti kollégium felújítás alatt álló B épületét, ami 500 felújított, önálló fürdőszobás férőhelyet jelent. forrás.hvg.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.