Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 16. vasárnap, Jusztin

Átlátható működés, klímavédelem és kulturális fejlesztések a testületi ülésen

Újbuda   |   2019, november 28 - 17:41Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda képviselő-testületének november 28-i ülésén döntöttek az önkormányzat tulajdonában lévő cégek új vezetőinek kinevezéséről, valamint sürgősségi napirendi pontokban tárgyalták a klímaválság és az átlátható önkormányzat kérdését is.

Az ülés kezdetén László Imre polgármester megemlékezett a közelmúltban elhunyt Karinthy Mártonról, a kerület díszpolgáráról. Mint mondta, nemcsak egy művészt, hanem a kerület iránt elkötelezett és a kerületért is dolgozó, alkotó polgárt vesztettünk el az író, színigazgató személyében.

Sürgősségi napirendi pontként döntött a testület az önkormányzat tulajdonában lévő cégek ügyvezetőiről. A többség elfogadta az Újbuda Smart 11. Üzemeltető és Fejlesztő Kft., az ​Újbuda Sportjáért Közhasznú Nonprofit Kft., az ​Újbuda Prizma XI. Közhasznú Nonprofit Kft., a ​Szent Kristóf Szakrendelő Újbudai Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a ​Zsombolya Kft., a ​Hadik-Kávéház Kft. és a ​Kamara-projekt Kft. eddigi vezetőinek lemondását. A Fidesz nem támogatta az indítványt. Az új ügyvezetőket november 29-étől öt évre nevezték ki. Az ​Újbuda Smartot ​Majoros Endre, az ​Újbuda Sportjáért Kft.-t Simon Károly​, az ​Újbuda Prizmát Juhos Katalin, a ​Szent Kristóf Szakrendelőt Lehoczky Péter Gábor, a ​Zsombolya, a ​Hadik-Kávéház és a ​Kamara-projekt Kft.-ket Molnár Tibor irányítja a továbbiakban.

Állást foglalt a képviselő-testület az új tervezett gyógyintézettel kapcsolatban. Kinyilvánították, hogy a XI. kerületben a korszerű fekvő- és járóbeteg-ellátás érdekében a tervezett kórházberuházásra szükség van, azt nem ellenzik, illetve a megvalósítását támogatják.

Tárgyalta a testület az átlátható önkormányzat témájában benyújtott javaslatot is. A nagy többséget kapott döntés értelmében az előterjesztésben megfogalmazott célok eléréséhez szükséges rendeletek, intézkedések, utasítások, szabályozók, módosítások előkészítése után terjeszti elő indítványát a polgármester, különös tekintettel a nyilvános működésre, a közérdekű adatigénylésre, az átlátható költségvetési gazdálkodásra, a nyilvános szerződésekre, a közbeszerzésekre, az önkormányzati tulajdonú vállalatokra, valamint az elszámoltatható döntéshozókra. „Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának Képviselő-testülete sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az elmúlt kilenc évben a polgármesteri vezetés elhanyagolta az átláthatóság területét, ezzel gyengítve a választópolgárok önkormányzatiságba vetett bizalmát. A Képviselő-testület ezért elkötelezett az önkormányzati működés jövőbeni nyilvánosságának és átláthatóságának biztosítása, valamint folyamatos erősítése iránt” – olvasható a határozati javaslatban, amelyet a jelenlévők 95 százaléka megszavazott, köztük a korábbi polgármester, Hoffmann Tamás és a korábbi alpolgármester, Molnár László is. A Fidesz képviselői kiemelték az átláthatóság jelentőségét, és úgy látják, hogy ha egy gyakorlat korábban nem megfelelően működött, érdemes változtatni.

Szintén sürgősségi napirendi pontként tárgyalta a testület a klímavészhelyzettel kapcsolatos kérdéseket, Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő előterjesztésére. Felismerve, hogy az éghajlatváltozás alapvető fenyegetést jelent a jólétre, a társadalmi békére és a jövő generációk életfeltételeire, a képviselő-testület megállapította, hogy klímavészhelyzet áll fenn, és kinyilvánította, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés előmozdítását is kötelességének tekinti. Ennek értelmében intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy meg lehessen védeni a lakosságot a klímaváltozás hatásaitól, mint például a lakások túlzott felmelegedése vagy a villámárvizek. Emellett az önkormányzat csökkenti saját működésének karbonlábnyomát, mindent megtesz a kerület környezetbarátabb működéséért.

Döntött a testület egy európai uniós forrásból megvalósítható új kulturális fejlesztésre vonatkozó pályázatról, melyhez biztosítják a szükséges önrészt. A kerület kulturális életének továbbfejlesztésére szolgáló Urban Innovative Actions kezdeményezésben a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. és az Újbuda Smart 11 Üzemeltető és Fejlesztő Nonprofit Kft. is részt vesz majd.

 

Klímavészhelyzetet hirdetett ki Újbuda

Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő előterjesztésére Budapest Főváros XI. kerület Újbuda képviselő-testülete 2019. november 28-i ülésén elfogadta a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló határozatot. A határozat az alábbiakban teljes terjedelmében olvasható. „Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete úgy határozott,

  1. felismerve, hogy az éghajlatváltozás alapvető fenyegetést jelent a jólétre, a társadalmi békére és a jövő generációk életfeltételeire, Újbuda Képviselő-testülete megállapítja, hogy klímavészhelyzet áll fenn;
  2. kinyilvánítja, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés előmozdítását az Alaptörvény P) cikk (1) bekezdéséből fakadóan, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) bekezdés 12. pontja alapján Újbuda Önkormányzata is kötelességének tekinti;
  3. elhatározza, hogy a hősziget-hatásra közvetlenül vagy közvetve kiható minden döntési javaslatról az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás és az egyéb környezeti hatások vizsgálatának ismeretében, az éghajlatváltozás és a hősziget-hatás elleni fellépés szempontjainak elsőbbségét biztosítva dönt;
  4. elhatározza, hogy a levegőtisztaságra közvetlenül vagy közvetve kiható minden döntési javaslatról az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás és az egyéb környezeti hatások vizsgálatának ismeretében, az éghajlatváltozás és a légszennyezettség elleni fellépés szempontjainak elsőbbségét biztosítva dönt;
  5. elhatározza, hogy környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló, Aarhusban, 1998. június 25-én elfogadott Egyezménnyel összhangban Újbuda Önkormányzata és a tulajdonban álló gazdasági társaságok működésében biztosítja az éghajlatváltozásra vonatkozó környezeti információk teljes nyilvánosságát és a nyilvánosság részvételét a döntési folyamatokban.
  6. elhatározza, hogy intézkedéseket hoz, mellyel a lakosság klímaváltozás hatásaitól való megvédésére irányulnak. Úgymint a lakások túlzott felmelegedés elleni védelme, felkészülés villámárvizekre.
  7. csökkenti az Önkormányzat működésének karbonlábnyomát, mindent megtesz a kerület környezetbarátabb működéséért."
Háttér (Kreitler-Sas Máté előterjesztésének szövege):

„Az éghajlatváltozás, globális felmelegedés már jelenleg is komoly hatást gyakorol a mindennapi életünkre. Újbuda különösen kitett a klímaváltozás veszélyeivel szemben. A kerület belső részét az átlagosnál erősebben sújtja a hősziget-hatás. A hőhullámok egyre gyakoribbak, sok idős és gyermek szervezetét téve ki extra terhelésnek. A zöldterületek hiánya miatt a felmelegedés mértéke magasabb, és az éjszakai lehűlés mértéke alacsonyabb, mint az agglomerációs környezetben. Az újbudai vezetés, a jelenlegi lakosokkal és a jövő generációival szembeni erkölcsi felelőssége, hogy a kerületet klímaadaptív fejlődési pályára állítsa. A légszennyezettség problémája szintén kiemelten sújtja Újbuda lakóit. A klímaváltozás jellegzetessége az, hogy negatív következményei nem arányosan és egyenlően oszlanak el, így Budapesten belül is más-más fókuszú válaszokat igényelnek a kerületi vezetők részéről. Mindezt felismerve azt javasoljuk Újbuda Önkormányzatának, hogy más nagyvárosok és települések példáját követve, Budapest Fővárosi Közgyűléssel összhangban, Újbudán is hirdesse ki a klímavészhelyzetet, és kötelezze el magát a döntéshozatali eljárásban az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjainak elsőbbsége mellett.”
Az Újbuda TV az októberi alakuló ülés óta élőben közvetíti a képviselő-testület üléseit. Ugyancsak élőben sugározza a kerületi televízió a december 5-i közmeghallgatást is.

Újbuda