Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Átadták a Szent Imre kórház neuropathia centrumát

Újbuda   |   2015, január 15 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Átadták a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházban kialakított Dél-budai Neuropathia Centrumot. A cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás felismerését elősegítő rendelőbe elsősorban a XI. és XXII. kerületi betegeket várják.

Simonyi Gábor, a kórház Anyagcsere Központjának osztályvezető főorvosa, valamint az új centrum vezetője az átadáskor elmondta: mivel a kórház ellátási területéről több ezer neuropathiás beteggel lehet számolni, nagy segítség, hogy megnyílhatott a diagnosztikai központ. A főorvos a háziorvosok és a diabetológiai szakrendelőben dolgozó orvosok segítségét kérte abban, hogy gyanú esetén a központba irányítsák a betegeket. A központ vezetője kitért arra: a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodást a betegek általában először az érintett végtag zsibbadásán, fájdalmán keresztül érzékelik. A neuropathia, ha későn diagnosztizálják, sokszor amputáláshoz vezet; a lábamputációk 85 százalékának hátterében ez a betegség áll - mondta.

Átadták a Szent Imre kórház neuropathia centrumát
Kádár Évának, a rendelő létrehozását és működtetését támogató Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója szerint az átadott műszerek a kardiovaszkuláris autonóm neuropathia és a szenzoros neuropathia diagnosztizálását teszik lehetővé. A gyógyszeripari vállalat "fennállásától kezdve küldetésének tekintette a neuropathia diagnosztikáját, kutatását, terápiáját szolgáló orvosi munkát, ehhez járul hozzá a berendezéssel és a hozzá tartozó eszközökkel" - hangsúlyozta.


A Dél-budai Neuropathia Centrum a cég által támogatott tizennegyedik magyarországi neuropathiás központ. A Szent Imre kórház K épületének földszintjén kialakított rendelő diagnosztikai műszereit, az azok alkalmazásához szükséges eszközöket, valamint a műszerek szervizelésének költségét a Wörwag Pharma vállalta, évente csaknem hárommillió forint értékben - áll az eseményre készített írásos összegzésben.
MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.