Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Átadták a Gazdagréti Védőnői Szolgálatot

Újbuda   |   2019, március 12 - 14:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István kormánybiztos, Újbuda országgyűlési képviselője átadta a védőnői szolgálat új épületét Gazdagréten. A teljes mértékben önkormányzati finanszírozásban, több mint 150 millió forintból megvalósult beruházással 1600 család jut védőnői ellátáshoz lakóhelyéhez közel, 21. századi körülmények között.

Újbuda Önkormányzata az elmúlt nyolc évben közel hárommilliárd forintot költött a kerület egészségügyi intézményeinek fejlesztésére, legyen szó eszközbeszerzésről, épületfelújításról vagy új beruházásról. A most átadott Gazdagréti Védőnői Szolgálat épületének tervezésekor kiemelt figyelmet kapott, hogy a városrész vonzáskörzetében több lakóingatlan-beruházás is kezdődött, amelyek révén rövid időn belül várható a lakosságszám emelkedése, köztük a kisgyermekes családok számának növekedése is. A Csíki-hegyek utcában létesült új védőnői központban 11 védőnői körzet kerül, így a körzetben élő várandósok és kisgyermekek ellátása ezentúl itt történik. Az ugyancsak Gazdagréthez tartozó területeket ellátó, a Vahot utcában dolgozó védőnők is átkerülnek az új helyre, így a kismamáknak és gyermekeiknek nem kell a kerület távolabbi részébe utazniuk. A lakosságszám emelkedésével az épület kapacitása tovább növelhető, akár 15 védőnői körzet befogadására is alkalmas.

– Egyértelművé vált, hogy az utóbbi időben a helyiek igényei és az egészségügyi intézményekkel szembeni elvárás is jelentősen megnőtt. Igényként jelent meg például a tágasabb, klimatizált váróhelyiség, a várandós kismamák részére térben elkülönített váróhelyiség és a négyszemközti megbeszélésre alkalmas helyiségek biztosítása. Ezeket mind figyelembe vettük a tervezéskor. A teljes épületrész megújításával egy korszerű, a mai igényeknek megfelelő környezetet tudtunk kialakítani mind az ott dolgozók, mind az odalátogató kismamák és kisgyermekek számára – mondta Hoffmann Tamás polgármester az átadóünnepségen.

– A Magyar Védőnői Szolgálat nem hiába hungarikum. Sehol Európában nem létezik olyan komplex, preventív, családvédelmi szolgáltatás, mint amit a védőnők biztosítanak hazánkban. Más országokban a magyarországihoz képest kevésbé összehangolt az édesanya és gyermek egészségügyi ellátása – emelte ki Simicskó István kormánybiztos, a kerület országgyűlési képviselője.