Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. kedd, Stefánia

Átadják az országos nemzetiségi mandátumokat

Újbuda   |   2014, október 27 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kedden adja át az október 12-i nemzetiségi választáson országos önkormányzati mandátumot szerzett képviselőknek a megbízólevelet Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke. Újbudán 40 nemzetségi képviselő kezdte meg önkormányzati munkáját, miután a múlt héten megalakult a kerület 13 nemzetiségi önkormányzatának képviselő testülete is.

A választási eljárási törvény szerint az eredmények jogerőre emelkedésétől számított három napon belül, tehát október 28-ig kell az önkormányzati képviselői mandátumokat kiadni. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke 267 nemzetiségi képviselőnek adja át a mandátumot. Október 25-én jogerőre emelkedett az országos nemzetiségi önkormányzati választás eredménye, miután nem érkezett egyetlen jogorvoslati kérelem sem az eredményekkel szemben a Nemzeti Választási Irodához.
Átadják az országos nemzetiségi mandátumokat
A nemzetiségi választópolgárok október 12-én - a korábbi évektől eltérően - egyszerre választották meg a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselő-jelöltekre szavazhattak, a területi és országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra.

A XI. kerületben 13 kisebbség 40 képviselője szerzett mandátumot a választásokon. Eszerint a következő nemzetiségi önkormányzati képviselők vehették át megbízóleveleiket Újbudán, az önkormányzati képviselőkkel egyidőben:

Bolgár
Grozdanov Ivanov Dimiter - Bolgár Fórum
Lóczi Rumen János - Bolgár Fórum
Vladimirova Milena - Bolgár Fórum

Görög
dr. Korani Lefki - Hellasz GMKE
Kuruc Miklósné - Hellasz GMKE
Nikolaidisz Nikolaus - Hellasz GMKE

Horvát
Filipovits Andrea - Horvát Szövetség
Filipovits Ferencné - Horvát Szövetség
Németh Istvánné - Horvát Szövetség

Lengyel
Barsi Károly - Bem Egyesület
Pauer Béla - Bem Egyesület
Právics Mónika - Bem Egyesület

Német
Dreisziger György - NKE
Imreh Ferenc József - NKE
dr. Prőhléné Hehl Éva - ÉMNÖSZ
dr. Seifert Tibor - NKE

Örmény
Diramerján Viktor Garabet - Arménia-Kilikia-ÖIE
Tóth András Marcell - Arménia-Kilikia-ÖIE
Tóth Zsolt - Arménia-Kilikia-ÖIE

Roma
Kárpáti István - RPT
Kárpátiné Pajtás Tünde - RPT
Váradi Zoltánné - RPT

Román
Elekes Gabriella - MRE
Hosu Constanta - MRE
Szaniszlai János Mihály - MRE

Ruszin
Gladinecz András - MROSZ
Hladinec Karolina - MROSZ
Hladinec Péter - MROSZ

Szerb
Becseics Péter - Srpski Forum
Lasztity György - Srpski Forum
Lasztity Mária - Srpski Forum

Szlovák
Galda Levente - Identita
Klauszné Fuzik Mária Ildikó - Identita
Spiry Endréné - Identita

Szlovén
Antal Lászlóné - MSZSZ
Kondor Erzsébet Rita - MSZSZ
Kondor István Péter - MSZSZ

Ukrán
Andó József - MUKE
Knyahinecka Uljana Jaroszlavivna - MUKE
Medenczi Román - MUKE


Az országos nemzetiségi listák a rájuk leadott szavazatok arányában szereztek mandátumot. Eszerint a bolgár országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Bolgárok Egyesületének listájáról szerzett mandátumot. A görög országos önkormányzatban 9 képviselője van a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület, a Görög Ifjúsági Egyesület, a "Kariatidák" Görög-Magyar Nők Kulturális Egyesülete és a Helidonaki Görög Hagyományőrző Egyesület közös listájának, 6 pedig a Hellasz Görög-Magyar Kulturális (Közhasznú) Egyesület listájának. A horvát országos önkormányzatban 15 tag a Magyarországi Horvátok Szövetségének listájáról, 8 pedig a Magyarországi Grádistyei Horvátok Egyesülete, az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaság és a Muramenti Horvátok Egyesülete közös listájáról szerzett mandátumot. A lengyel országos önkormányzatban 8-an szereztek mandátumot a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület listájáról, 3-an a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület listájáról, 2-2 en pedig a Magyar-Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság illetve a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listájáról.

A német országos önkormányzat mind a 39 tagja Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület listájáról szerzett mandátumot, mivel csak ez az egy jelölőszervezet állított országos listát. Az örmény országos önkormányzatban 8 mandátumot szerzett az Arménia Népe Kulturális Egyesület, Kilikia Kulturális Egyesület, Örmény Ifjúsági Egyesület közös listája és 7 mandátumot az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület. A roma országos önkormányzatban 29 képviselő jutott mandátumhoz a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listájáról, 6 a Roma Polgárjogi Tömörülés listájáról, 6 az MCF a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma listájáról, 6 pedig a Roma Polgárjogi Mozgalom B-A-Z Megyei Szervezete listájáról. A román országos önkormányzatban 7-en az "Összefogás a Magyarországi Románokért" Egyesület listájáról szereztek mandátumot, 6-an a Méhkeréki Románok Egyesületének listájáról, 2 képviselő pedig a Budapesti Román Egyesület listájáról jutott a testületbe.

A ruszin országos önkormányzatban 7 képviselő a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége listájáról jutott mandátumhoz, 4 a "Rukisösz" A Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület listájáról, 2 az Európai Uniós Ruszin Integrációért Közhasznú Egyesület listájáról, 1-1 pedig a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület valamint a Ruszin Kulturális Egyesület listáiról. A szerb országos önkormányzat mind a 15 tagja a Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület, Pécs-Baranyai Szerb Egyesület, Srpski Forum Egyesület, Szegedi Helyi Szerb Közösség, Szentendrei Szerb Klub Kulturális Egyesület közös listájáról jutott mandátumhoz, az országos nemzetségi választáson csak ez az egy lista indult. A szlovák országos önkormányzat 16 tagja a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója-Szövetsége, Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet közös listájáról szerzett mandátumot, 7 pedig az Identita Szlovák Egyesület listájáról. A szlovén országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Szlovének Szövetsége listájáról jutott a testületbe, mivel csak ez az egy lista indult az országos választáson. Az ukrán országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület listájáról került a testületbe, az ukrán kisebbségnél is csak egy országos lista indult a választáson.

MTI/Újbuda