Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Árulkodó gasztroidentitás

Újbuda   |   2015, október 30 - 14:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mit árul el rólunk a gasztroidentitásunk? Mely tájegység ételei minősülnek hungarikumnak? És egyáltalán, miért fontos, hogy a magyar hagyományokhoz nyúljunk vissza az étkezési kultúránk kialakításában? Többek között ezeket a kérdéseket boncolgatták a legutóbbi Újbudai Kulturális Szalon vendégei, Borbás Marcsi, a Gasztroangyal háziasszonya és Simicskó István honvédelmi miniszter.

Míg néhány éve alig néhány termék minősült Hungarikumnak, mára már számos hazai élelmiszeripari cikket, népművészeti és kulturális értéket, kutyafajtát, valamint a „Puskás életrajzot” is magyar sajátosságként tartják nyilván. Simicskó István országgyűlési képviselő szerint fontos, hogy ezeket hazánkban és külfödön egyaránt elismerjék, mivel segítenek identitásunk, magyarságtudatunk megőrzésében. Ezeknek a sajátosságoknak a felkutatására és összegyűjtésére jött létre a Hungarikum Bizottság, amelynek munkája során már 54 terméket nyilvánítottak hungarikumnak, 127 terméket pedig felvettek a Nemzeti Értéktárba. Létezik egy európai terméklista is, ahol levédetnek, jogi oltalom alá vesznek olyan élelmiszeripari cikkeket, amelyek csak egy adott országra jellemzőek, más nemzet nem sajátíthatja el azokat, illetve csak az adott ország engedélyével állíthatóak elő. Tíz éve csupán egy ilyen magyar márka, a Pick szalámi volt levédetve az Európai Unióban, ma már több mint húsz jogi oltalom alatt álló magyar brand van a listán. Ez a cím ráadásul nemcsak erkölcsi elismeréssel, hanem anyagi támogatással is jár.

Borbás Marcsi a Gasztroangyal háziasszonya úgy látja, elődeink szokásaiból az élet minden területére jutott. Szerinte gasztroidentitásunk abból áll, hogy meghatározzuk, mi kerül a családi asztalra az ünnepek során. Olyan ételek, amelyek távol az otthonunktól is nagyon hiányoznak. Ezek a finomságok az ízükön kívül plusz töltettel vannak felruházva, hiszen a szeretetet, a gondoskodást és valahol az őseinktől örökölt tudást is belefőzzük.

A beszélgetés végén kóstolóval várták a résztvevő vendégeket.