Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Árt a vízimadaraknak a nyári etetés

Újbuda   |   2018, június 27 - 13:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot.

Világszerte küzdenek a madár- és természetvédelmi hatóságok, szervezetek a vízimadarak etetése ellen, amely tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően eltérnek a téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük több okból is problémát jelent: a hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen, tápláléknak szánt anyag megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást. Emellett a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt. Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.

Gondot jelent az is, hogy a nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el. Az emberek pedig látva az éhesnek vélt, valójában elkényelmesedett, vagy már beteg, repülésre képtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében ezért évről évre több madár költhet, így a következő nyáron még több madárral kezdődik újra a folyamat.

MTI/Újbuda