Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 23. hétfő, Dezső

Apró ornitológusok

Újbuda   |   2016, május 6 - 13:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Folytatódik a kerület óvodásai számára indított, nagy sikerű madárbarát program, a Madárdetektívtől az odúkészítésig.

A kerületi madárbarát program elméleti és gyakorlati oktatáson keresztül ismerteti meg az óvodásokat a madarakkal, a gyerekeknek ugyanis nem lehet elég korán megtanítani a természet szeretetét. De talán nem is kell megtanítani őket, elég, ha tapasztalatokat szereznek, így közelebb kerülhetnek zöld környezetükhöz. A számos óvodában már évekkel ezelőtt elindított „Madárbarát Kert” Program mellett Újbuda Önkormányzata példaértékű kezdeményezéssel kereste meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot, lassan két éve. Ennek célja az volt, hogy minél több óvodáskorú gyermek ismerhesse meg a körülöttünk élő madarak életét, szokásait, viselkedését. A jelenleg is folyó programban az óvodák megválaszthatják, hogy elméleti vagy gyakorlati foglalkozást kérnek-e, de természetesen mindkettőt is igénybe vehetik.

A délelőtti, elméleti Madárdetektív foglalkozások tematikáját Pethő Judit álmodta meg, aki jó érzékkel ötvözte a legfontosabbakat: a gyerekek saját tapasztalatokon alapuló madárismeretét olyan elemekkel, amelyek játékos formában hívják fel a kicsik figyelmét az érdekességekre. A gyerekek megismerkedhetnek a madarak testrészeivel, tollaival és hangjával, végül pedig a madarakat utánzó játékkal zárul a program.

A délutáni, gyakorlati oktatások során a gyerekek azt tanulhatják meg, hogy a madarakat óvni és segíteni kell. Az eddigi foglalkozásokon az óvodások ősszel és télen madáretetőket, tavasszal madárodúkat készíthettek, ezeket tartós, mégis könnyű és újrahasznosítható kartonplaszt lapokból ragasztották össze. Ezt követően már csak fapálcikára és kampóra volt szükségük a befejezéshez.

Az etető- és odúkészítési program remek időtöltést nyújt a családoknak is, nem titkolt cél, hogy az óvodások, a szülők és nagyszülők együtt barkácsoljanak. A közös munka eredményét az egész család élvezheti, hiszen mi lehet tanulságosabb és felemelőbb, mint téli napokon cinkéket lesni a saját készítésű etetőknél, vagy tavasszal az odúkból kirepülő rozsdafarkú fiókák első légi mutatványaiban gyönyörködni.

A programot Újbuda Önkormányzata éves szinten 2 millió forinttal támogatja, melynek köszönhetően évente több mint kétezer gyerek nyer bepillantást a madarak rejtélyes világába.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Streetball kupa Gazdagréten  

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.