Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Áprilisban indul a tavaszi nagytakarítás

Újbuda   |   2016, március 9 - 12:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. idén is megrendezi a Tisztaságot Újbudán! akciót, amelynek részeként tavaszi nagytakarítást végeznek. A projektet az április 4. és 23. közötti időszakra hirdették meg.

A hagyományokhoz híven idén ismét az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai és a hozzájuk önkéntesen csatlakozó kerületi lakosok tisztítják meg Újbudát. A résztvevők összeszedik a faleveleket, saralnak, illetve a folyókákat tisztítják meg a 19 napon át tartó programban, különböző helyszíneken. A cél a kerület megtisztítása, a lakókörnyezet szebbé tétele. A magáningatlanokon keletkező gallyakat és ágakat a környezettudatosság jegyében az önkormányzat szállíttatja el, az erre vonatkozó igényt a varosuzo@ujbuda.hu e-mail címen vagy a (+36-1) 372-4565-ös telefonszámon lehet bejelenteni. Az aprítékolt végterméket komposztálni is lehet az önkormányzat jóvoltából biztosított komposztkeretekben. A 90x90x90 centiméteres, fából készült keretekből társasházanként négy jár, ehhez a XI. kerületi lakcímkártyát kell bemutatni. A komposztot egyebek között a közösségi kertek trágyázására is fel lehet használni, de akár az ablakba tett virágok földjét is dúsíthatják vele a lakók.

Ha mindemellett további, szükségtelennek tartott zöldhulladék keletkezik, a lakók három zsákot ingyen kaphatnak az elszállításához az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. szám alatti székhelyén. A szemetes edények mellé kihelyezett zsákokat a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) hordja el.

A minden esztendőben meghirdetett tavaszi nagytakarítás szezonjában Újbuda felfrissül. Hoffmann Tamás polgármester a több mint tíz esztendeje megrendezett projekt előtt jelentette be, hogy nagyszabású tavaszi akciót szervez, melynek célja, hogy az önkormányzat, a civilek, az intézmények és a cégek közösen tisztítsák meg a köztereket. A Tisztaságot Újbudán! akció előtt ugyanis a tavaszi takarítási munkák nem vagy csak részlegesen érintették például Szentimrevárost, Sas-hegyet. A városvezetés fontosnak tartja, hogy a munkálatokba a kerületieket is bevonják. Éppen ezért évről évre várják azon lakóközösségek, civil szervezetek, egyházak, intézmények, vállalkozások jelentkezését, amelyek csatlakoznának, részt vennének a munkában.

A melegebb időszak beálltával a társasházaknak is bőven akad dolga: a lakóközösségek által elfogadott éves költségvetés opcionálisan tartalmazza az ingatlanokban található közösségi kertek karbantartását. A büdzsébe belefoglalható, hogy a tulajdonosok saját költségükön tisztítják meg az érintett területeket vagy a közös költségen kertészt fogadnak. – Előfordulhat, hogy a lakástulajdonosok vagy bérlők a zöld terület megtisztítása után palántákat ültetnek, füvesítenek – mondta lapunknak Győrffy József tanácsadó. – A tavaszi nagytakarítás azonban nem merül ki a zöld területek gondozásában. A tél elmúltával mérik fel, hogy az épület milyen állapotban vészelte át a hideg évszakot, szükség van-e felújításra, karbantartási munkálatokra – tette hozzá a szakember.

 • ALBERTFALVA ÁPRILIS 4–5.
 • KELENFÖLD ÁPRILIS 6., 7., 8., 11.
 • LÁGYMÁNYOS ÁPRILIS 12–13.
 • GELLÉRTHEGY ÁPRILIS 14.
 • SZENTIMREVÁROS ÁPRILIS 15.
 • PÉTERHEGY ÁPRILIS 15.
 • KELENVÖLGY ÁPRILIS 15.
 • GAZDAGRÉT ÁPRILIS 18–19.
 • SASAD ÁPRILIS 21–22.
 • SASHEGY ÁPRILIS 20.
 • ŐRMEZŐ ÁPRILIS 21–22.

T. K.LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.