Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Április közepén lesz az általános iskolai beiratkozás

Újbuda   |   2016, március 30 - 13:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országszerte április 14-én és 15-én tartják a beiratkozást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó általános iskolákban.

Április 14-én 8-19 óra között, április 15-én 8-18 óra között várják a szülőket az intézmények. A beiratkozáshoz vinni kell a gyermek személyazonosító igazolványát, a lakcímkártyáját, valamint az iskolaérettséget tanúsító igazolást. Ez utóbbit az óvodából vagy a szakértői bizottságtól kapja meg a gyermek. A beiratkozás időpontjában nyilatkozniuk kell a szülőknek, hogy hittan vagy erkölcstan oktatást választanak gyermeküknek.

Az iskolaköteles minden, a felvételi körzetében életvitelszerűen lakó tanulót felvenni – hívja fel a figyelmet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Abban az esetben, ha még marad szabad férőhely, előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű (HH) gyermekeket. A HH és a sajátos nevelési igényű gyermekek felvétele után a különleges helyzetű tanulók nyerhetnek felvételt a fennmaradó helyekre. Közéjük tartoznak azok, akiknek a szülője, testvére tartósan beteg vagy fogyatékkal élő, akiknek a testvére már az adott iskolába jár, a szülő az intézmény körzetében dolgozik, illetve a lakóhelye egy kilométeren belül található.
Ha az általános iskola az összes felvételi kérelmet helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, akkor a jogszabályban rögzített sorrendnek megfelelően sorsolást tart, amelyre minden érintettet meghív. A szülőknek szabad választásuk van abban, hogy melyik iskolába íratják be a gyermeküket - jelezték.
A szülők a felvételről szóló tájékoztatást vagy az elutasításra vonatkozó határozatot április 29-ig megkapják írásban. Amennyiben a gondviselő nem ért egyet az iskola döntésével, kérelmet nyújthat be az igazgatónak, aki azt továbbítja a tankerület felé. A fellebbezést a tankerületi igazgató 21 napon belül elbírálja, és ennek eredményéről értesíti a szülőt. Felhívták a figyelmet arra is, hogy minden szülőnek kötelessége a tanköteles korú gyermekének beiskolázása. Amennyiben további segítségre van szükség, minden szülő bizalommal fordulhat intézményekhez és a tankerületekhez - olvasható a Klik közleményében.

MTI