Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 7. szerda, Róbert

Apa és fia a Budai Művészházban

Újbuda   |   2020, február 5 - 14:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budai Művészház vendége volt Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész, valamint fia, Madarassy András festőművész. Alkotásaikról, karrierjükről és kapcsolatukról beszéltek a közönség előtt január 27-én.

A Budai Művészházban magán óvoda működik, hangszeres képzések folynak, alkalmanként pedig kulturális szalont is tartanak egy-egy művész, kulturális vagy közéleti szereplő meghívásával. Az épület eredetileg a Magyar Rádió Gyermekkórusát alapító házaspár, Botka Valéria és Csányi László otthona volt. Örökösük, Csányi Valéria, a Magyar Állami Operaház karmestere a művészeteknek és a kulturális életnek szentelte az ingatlant, így a Brassó út 91. mára a Sasadon élő értelmiségiek, művészetkedvelők találkozóhelyévé vált.

Madarassy István, a tűzzel festő ötvös- és szobrászművész 2014-ben kapta meg az Újbuda Díszpolgára címet. A nemzetközi hírű alkotó Dante Isteni színjátékát feldolgozó kiállítása tavaly ősszel Rómába is eljutott, de nagyon sok köztéri alkotás került ki kezei alól, amelyeket egy előadás keretében a Budai Művészházban is láthatott a közönség.

Fia, Madarassy András folytatva a családi hagyományt, a tanári pálya mellett főleg festészettel, portrérajzolással foglalkozik. Pasztellképein nemcsak modellje arcát ábrázolja egyedi stílusban, hanem megragadja és megjeleníti annak pillanatnyi hangulatát, lelki értékeit is.
A Budai Művészház közönsége az est során megtudhatta, hogyan hatott egymás munkásságára a két alkotó, miként mutatott utat fiának az apa. Madarassy András folytatja a családi hagyományt, vállalva a “Madarassy dinasztia” művészeti örökségét.

D. B. S.