Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Anyatej: leves, főétel, desszert

Újbuda   |   2018, szeptember 28 - 10:52Nyomtatóbarát változatSend by email

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezik a Szent Kristóf Szakrendelőben az Anyatejes Világnapot. Az eseményen a szoptatás fontosságáról lesz szó, ezen kívül számos hasznos tanácsot kaphatnak az érdeklődők.

– Folyamatosan nő a születésszám, így az anyatejjel táplált csecsemők száma is Újbudán – mondta lapunknak Kóti Tamás, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója. A szeptember 29-i anyatejes világnapi esemény kapcsán kifejtette: az anyatejes táplálás a gyermek egész életére, fizikumára, immunrendszerére kedvező hatást gyakorol. Szerencsés, ha az édesanya legalább a baba egyéves koráig tud szoptatni, de az első hat hónapban mindenképp érdemes a tápszerrel szemben számos apró „pluszt” tartalmazó anyatejjel etetni a kicsit. – Ez a táplálék ugyanis „alkalmazkodik” a csecsemő életkorához – tette hozzá Kóti Tamás. Más az összetétele a tejbelövellés idején, és más később. Még egy szoptatás ideje alatt is változó arányban fordulnak elő benne a fehérjék, cukrok, zsírsavak és ásványi anyagok. „Mintha a baba egy szoptatás során kapna levest, főételt és desszertet.” Az sem kizárt, hogy a nappal, illetve éjszaka termelődő anyatejben eltérő bizonyos, a csecsemő elalvását megkönnyítő anyagok mennyisége. Az anyukák gyakran félnek, hogy az emlők belövelléséig – ami több napot is igénybe vehet – a kicsi éhezik. Megnyugtatásukra: az újszülöttek gyomra olyan kicsi, hogy az emlőkben jelenlévő előtejtől szinte teljesen megtelik. Az anyatej a kereslet szerint termelődik. Mindezt a védőnők is hangsúlyozzák a kórházból hazatérő családnak.
Végh Beatrix védőnő korábban érdeklődésünkre saját tapasztalatairól beszélt. – Folyamatosan nő az anyatejes táplálás népszerűsége. A kisbabák ellenállóbbak a betegségekkel szemben, ami különösen látszik ilyenkor, ősszel. Hamarné Debreczeni Rita kerületi vezető védőnő azt hangsúlyozta, hogy a gyermekek egészséges növekedése összetett folyamat, hozzátartozik az életmód, a táplálkozás, a mozgás, valamint a védőoltások és a szűrővizsgálatok is. – Újbudán több mint 60 védőnő dolgozik, akiket szeretnek a családok, és ők is kedvelik a kerületet – tette hozzá.
A szeptember 29-i Anyatejes Világnapot idén is a Szent Kristóf Szakrendelőben tartják, ahol a szülők személyesen is konzultálhatnak a szakemberekkel. Az ingyenes rendezvényen lesz mozgásfejlesztő játéksziget, gyerekurológus, illetve gyereknefrológus orvosok, és fül-orr-gégészek adnak elő a szezonális betegségekről. A gyermeksebész a balesetek megelőzéséről és az újraélesztésről beszél majd. Lesz továbbá fogászati szűrés, fogápolási tanácsadás, fogászati totó, gasztroenterológiai tanácsadás, bőrgyógyászati, mozgásszervi, szemészeti szűrővizsgálat, és szó esik a beszédfejlesztésről is.
Az anyukák megtudhatják, mi a sikeres szoptatás titka, hogyan kell a babát masszírozni, milyen gyógytornát lehet végezni otthon. A rendezvény védnöke Simicskó István országgyűlési képviselő és Hoffmann Tamás polgármester, az eseményt Király Nóra alpolgármester nyitja majd meg.

Még idén elkészül az új gazdagréti védőnői szolgálat épülete. A Csíki-hegyek utcában létesülő központban a jelenleg a Vahot utcában a gazdagréti területeket ellátó védőnők is helyet kapnak, és nem kell majd a kerület távolabbi részébe utazniuk a kismamáknak és a kisgyerekeknek.


T. K.