Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Anyák Napja: ünnepség volt a Szent Imre Kórház szülészetén

Újbuda   |   2015, május 4 - 13:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Húsz hónapja növekszik a születések száma Magyaroszágon, a kormány pedig kész megtenni mindent azért, hogy folytatódjon ez a trend - hangzott el anyák napja alkalmából a Szent Imre Kórházban, ahol Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára valamint Király Nóra alpolgármester köszöntötte a kismamákat.

Tavaly 3,2 százalékkal nőtt a születések száma országosan, míg az év első két hónapjában a statisztikai adatok ezt meghaladó, 3,6 százalékos növekedést jeleznek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a Szent Imre Kórházban. Fűrész Tünde hangoztatta, Magyarország családbarát ország, ezért nem csak anyagiakban, hanem szimbolikus gesztusokban is ki akarja fejezni az édesanyák megbecsülését.

Felidézte a kormány családpolitikai intézkedéseit, köztük a gyed extrát és a családi adó- és járulékkedvezményeket, utóbbinál jelezte: abból tavaly 240 milliárd forint maradt a családoknál. Kitért arra is, hogy a kedvezményeket nagyobb részt, 54 százalékban az anyák vették igénybe.
A gyed extra eddigi hatásairól azt mondta, tavaly mintegy harmincezer anya tudott úgy munkát vállalni gyermeke egyéves kora után, hogy közben nem vesztette el az ellátásokat sem, míg a testvérgyeddel (dupla, esetenként háromszoros összegű gyeddel) tavaly mintegy húszezer anya tudott élni. A munkahelyvédelmi akcióprogram keretében több mint negyvenezer anya után vehettek fel járulékkedvezményt a munkáltatók. A helyettes államtitkár a nagymamákat - és így közvetve a gyerekes családokat is - érintő intézkedések között említette a "Nők 40" programot.
A XI. kerületi kórház szülészetén Király Nóra egészségügyért felelős alpolgármester arról beszélt, hogy Újbuda családbarát önkormányzat, és ebben a városrészben évről évre egyre több gyermek születik, ezért minden kerületi bölcsőde és óvoda maximális létszámmal működik. Az elmúlt öt évben több mint 400 óvodai hely jött lére Újbudán, míg a bölcsődei helyeket úgy bővítik, hogy megállapodást kötnek kerületi családi napközikkel, és támogatják azokat a családokat, amelyek fizetnek azért, hogy tehermentesítsék a bölcsődéket. Király Nóra elmondta: az elmúlt négy évben több mint egymilliárd forintot költöttek játszóterek felújítására és "nagy erőkkel dolgoznak azon" is, hogy egy, a Móricz Zsigmond körtérhez közeli épületben pár éven belül létrehozzanak egy gyermek-egészségügyi centrumot, amely lefedné a teljes budai régió ellátását.
Sziller István, a Szent Imre kórház szülészeti osztályvezetője elmondta, osztályán évente háromezer szülést vezetnek le, azaz a budapesti szülések 18 százaléka történik az intézményben.

MTI/Újbuda