Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Antall József miniszterelnökre emlékeztek a Szent Margit Gimnáziumban

Újbuda   |   2018, december 12 - 11:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Huszonöt éve hunyt el az első szabad választások után megalakult magyar kormány miniszterelnöke. Antall József kormányfő életéről és politikai pályájáról Salamon Konrád történész, az MTA doktora beszélt a Szent Margit Gimnáziumban tartott előadásában. Az esemény emlékkoncerttel ért  véget december 10-én.

Salamon Konrád történész (1991 és 1993 között volt az MDF országos választmányának egyik ügyvivője, részt vett az első lakitelki találkozón) elmondta, Antall Józsefnek meghatározó szerepe volt abban, hogy a kommunista időszakot követő súlyos válság után Magyarországon nagyobb megrázkódtatások nélkül sikerült megvalósítani a parlamentáris demokráciát.

Emlékeztetett, hogy a néhai magyar miniszterelnök a felbolydult nemzetközi politikának is fontos személyisége volt. A nehény napja elhunyt, idősebb George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke akkor így értékelte: „az Ön határozott kiállása, őszinte és bölcs tanácsai nélkülözhetetlenek voltak a számomra és az egész világ számára” - idézte fel szavait Salamon Konrád. A Szent Margit Gimnáziumban tartott rendezvényt emlékkoncert zárta, amelyen Johannes Brahms Kürttrióját adták elő a Nemzeti Filharmonikusok művészei: Fazekas Ferenc, Koltai Réka és Oravecz György.

D. B. S.

Címkék: