Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 31. péntek, Árpád

Állami elismerést és sport kitüntetést is kapott a 100 éves sportlövő

Újbuda   |   2014, március 18 - 12:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elismerésekben gazdag hétvégéje volt az újbudai, 100 éves Kisgyörgy Lajosnénak. A 123-szoros magyar bajnok sportlövő a nemzeti ünnep alkalmával adományozott Csik Ferenc-díjban részesült, de emellett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Nők Sportjáért díjak életműdíját is átvehette a Magyar Sport Házában. Kitüntetéseit kimagasló sportteljesítményei és elért eredményei elismeréseként kapta.

A magyar állam Csík Ferenc díját és a MOB Nők Sportjáért díjak életműdíját kapta a minap a kerületben élő Kisgyörgy Lajosné. A 100 éves Baba néni kimagasló sportteljesítményéért részesült az elismerésekben. A 123-szoros magyar bajnok 1955 és 1969 közötti világbajnokságokon egyszer második, kétszer harmadik helyen végzett, Európa-bajnokságokon két ezüst- és hat bronzérmet nyert. Olimpián nem indulhatott, mert a női lövő számok csak 1984-ben kerültek az ötkarikás játékok programjába.123 országos bajnoki címéből 68 egyéni győzelme van, ebből egyet férfiak közötti versenyben szerzett.

- Hatvanöt éves koromban letettem a fegyvert, nem akartam, hogy odavesszen a renomém. Utána sokáig edzősködtem, egészen 90 esztendős koromig, bár akkor már csak szerelemből tettem, mert fizetséget jó ideje nem kaptam érte - mondta nemrég a születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

A kerületben élő sportlövő így mesélt arról, hogyan került a pályára: - A férjem repülőtiszt volt, aki emellett öttusázott is. Egyszer kivitt engem is a lőtérre, ahol viccből a kezembe nyomott egy pisztolyt. Leadtam tíz lövést, mire azt mondták tehetséges vagyok. Én meg elhittem nekik, a többit már tudják.

A szokványos újságírói kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, Baba néni bölcs választ adott: korán kell születni és későn meghalni. Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja 60 éve Gyuri néninek szólítja a sportolót, a születésnapi ünnepségen elmondta, hogy 1957-ben triatlonosként őt is tanította a lövész, aki minden tanítványával nagy szeretettel bánt. Baba néni romló hallásától eltekintve ma is remek egészségnek örvend.