Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. kedd, Helga

Állami díjak kerületi művészeknek, tudósoknak

Újbuda   |   2019, március 22 - 11:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több újbudai kötődésű művész, tudós kapott magas állami kitüntetést március 15-én az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ünnepén.

Kossuth-nagydíj

Törőcsik Mari kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, valamint Balázs Béla-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Művésze több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus filmfőszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életművéért vehetett át Kossuth-nagydíjat. Az elismerést velemi otthonában adta át neki Orbán Viktor miniszterelnök. A Nemzet Színésze címet 2000 óta viselő művész számos nagy nemzetközi filmfesztiválon kapta meg a legjobb női szereplőnek járó díjat, színházi pályafutásának legnagyobb része a Nemzeti Színházhoz kapcsolódik. A XI. kerületi lakos Törőcsik Mari 2016-ban lett Újbuda díszpolgára.

Kossuth-díj

Madarassy István ötvös- és szobrászművész a szakrális és a profán értékek kapcsolatát tükröző, nemzetközileg is elismert alkotóművészete a kisplasztikáktól és monumentális köztéri szobroktól az ötvösművészeti alkotásokon át a restaurációs és rekonstrukciós munkákig terjedő, kivételesen gazdag életműve elismeréseként kapott Kossuth-díjat. A 2014 óta Újbuda díszpolgárai közé tartozó művész munkái díszítik többek között a siófoki plébániatemplomot és a soproni Szent Imre-plébániatemplomot. Budapesten tavaly avatták fel Áldott állapotban – Vizitáció Semmelweis emlékére című szoborcsoportját.

A szintén a XI. kerületben élő Szigethy Gábor színháztörténész, rendező, író, irodalomtörténész, szerkesztő esetében a reformkori és 20. századi magyar irodalmon, történelmen át a színháztörténetig számos témakört felölelő gazdag publicisztikai életművét, Gondolkodó magyarok című művelődéstörténeti sorozatát, valamint szerteágazó kultúraszervező tevékenységét ismerték el Kossuth-díjjal.

Széchenyi-díj

A tudományos élet képviselőinek szóló Széchenyi-díjjal elismert építőmérnök, Kurutzné Kovács Márta a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1996–2004 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kar Tartószerkezetek Mechanikája Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára volt, 2010 óta professzor emerita. Fő kutatási területe a mechanika és a biomechanika. Számos tudományos szervezet, köztük a Nemzetközi Biomechanikai Társaság tagja. 2005-ben Szent-Györgyi Albert-díjat, 2011-ben Simonyi Károly-díjat kapott. 2013-ban Budapest díszpolgára lett.

Érdemes Művész

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész. A szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja közel ötven éve XI. kerületi lakos, 2006-ban Pro Cultura Újbuda díjat kapott.

Munkácsy Mihály-díj

Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült Gálhidy Péter szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének művésztanára. A szobrász tagja volt az Újbuda Önkormányzata által meghirdetett Ottlik-kert pályázatra beérkezett munkákat elbíráló zsűrinek.

Ugyanezzel a díjjal ismerték el Olescher Tamás munkásságát. A performerként, grafikusként és díszlettervezőként is ismert újbudai festő 2016-ban kapott alkotói ösztöndíjat az önkormányzattól.

Munkácsy-díjas lett a kerületben élő Varga-Amár László festőművész is, aki két éve részt vett az újbudai kötődésű képzőművészek munkáiból rendezett tárlaton az Újbuda Galériában.

Erkel Ferenc-díj

Erkel Ferenc-díjat vehetett át kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenységéért Závodi Gábor zeneszerző, producer. Az Újbudán született művész a mai Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskolában szerzett először zenei képzést. A sokoldalú zenész-producer idén kapta meg a Pro Cultura Újbuda díjat.

Ferenczy Noémi-díj

Kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenysége elismeréseként Ferenczy Noémi-díjat kapott a Kelenvölgyben gyakran kiállító Fábry János iparművész, grafikus, művészeti szerkesztő, valamint Bornemisza Rozi grafikus tipográfus, a kelenföldi Számalk-Szalézi Szakgimnázium művésztanára.

Magyar érdemrend kitüntetések
Kitüntetett neve Kitüntetés
BÁRSONY ISTVÁN Magyar Érdemrend középkereszt
BŐSZE JÓZSEF MIKLÓS nyugállományú alezredes Magyar Bronz Érdemkereszt
CSANÁDY PÁL Magyar Arany Érdemkereszt
Dr. DÁVID GÉZA Magyar Érdemrend tisztikereszt
Dr. GELLÉRD JUDIT Magyar Arany Érdemkereszt
Dr. GYULAI JÓZSEF Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal
Dr. KÓNYA IMRE Magyar Érdemrend nagykereszt
MÉSZÁROS JÁNOS ISTVÁN Magyar Ezüst Érdemkereszt
Dr. PAPARÓ MARGIT Magyar Érdemrend tisztikereszt
POLITIDU MÁRTA Magyar Érdemrend lovagkereszt
PRISTYÁK JÁNOS ezredes Magyar Érdemrend lovagkereszt
SZARVAS JÓZSEF Magyar Érdemrend lovagkereszt
Dr. SZÉKELY MÓZES Magyar Érdemrend lovagkereszt
ZINNER TIBOR Magyar Érdemrend tisztikereszt