Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Alexander Hacke és Danielle de Picciotto új lemezével az A38-on

Újbuda   |   2016, május 17 - 15:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Alig két hete megjelent új lemezét mutatja be a berlini művészházaspár, Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) és Danielle de Picciotto pénteken az újbudai A38 hajón.

A kultikus avantgárd Einstürzende Neubauten basszusgitárosa és zenei rendezője, Alexander Hacke (gitár, ének) az utóbbi időben főleg feleségével, a képzőművész-filmes-divattervező Danielle de Picciottóval (billentyűsök, dob, ének) alkot együtt. Legújabb közös művük, a Perseverantia bemutatója kapcsán immár harmadszor lépnek fel az A38-on - szerepel a szervezők ajánlójában.
Hacke és De Picciotto, az egykori Space Cowboys énekesnője, a berlini Love Parade egyik alapítója több egész estés darab után és a közös zenekar, a 2012-ben újjáalakult Crime & The City Solution mellett 2008-ban hozta létre a Ship of Fools (A bolondok hajója) elnevezésű nagyszabású multimédia-dalszínházát. Ezzel a produkcióval jártak először az A38-on 2009-ben, csakúgy, mint két évvel ezelőtt a Ministry of Wolves című projekttel, amiben a Bad Seeds-alapító Mick Harvey is közreműködött.
"Sebastian Brant The Ship of Fools című regényében minden őrült különbözik egymástól. Ez lehetőséget adott számunkra, hogy a különbözőséget eltérő stílusú zenékkel és képekkel is érzékeltessük. Alex több évtizedes, műfajokon átívelő zenei tapasztalatait jól tudtuk kamatoztatni, hiszen az ipari zenétől induló Einstürzende Neubauten mellett dolgozott együtt török együttesekkel, volt egy country-t játszó projektje és egyéb rockos dolgai, én pedig a kortárs művészetekkel, a filmmel foglalkoztam behatóbban" - mondta korábban az MTI-nek Danielle de Picciotto.
Alexander Hacke pályafutását alapvetően határozta meg Berlin és az Einstürzende Neubauten, amelyhez 1980-ban, alig 15 évesen csatlakozott. Hacke az évek során számtalan projektet hozott létre, rengeteg együttműködésben vett részt. Szólólemezein rengeteg zenésszel, művésszel működik együtt.
A házaspár legújabb közös lemeze, a Perseverantia (azaz Állhatatatosság) nagyrészt instrumentális, de Picciotto spoken word-betétjeivel dúsított anyag az elmúlt évek "nomád életének" összefoglalása. Hacke és de Picciotto gazdag karrierje minden összegyűlt tudását megpróbálta belesűríteni ebbe a lemezbe és a hozzá kapcsolódó multimédiás koncert-előadásba.
Lemezek: Mountains of Madness (A Tiger Lillies-zel, 2006), The Ship of Fools (2008), Hitman's Heel (2010), American Twilight (Crime & The City Solution, 2013), Ministry of Wolves (Mick Harvey-val és Paul Wallfisch-sel, 2014), Perseverantia (2016).

MTI