Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Újbuda   |   2019, április 18 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A húsvét a legnagyobb keresztény ünnep, az „ünnepek ünnepe”, egyben a tavasz köszöntése is. Ahogy Pilinszky János, a 20. század egyik legnagyobb hatású magyar költője írta Harmadnapon című versében: „És megérzik a fényt a gyökerek. / És szél támad. És fölzeng a világ”.

A húsvét univerzális üzenete, hogy a feltámadással új élet kezdődik, amikor nem a múlt sebei köszönnek vissza, hanem a megtisztulás békéje ragyog mindenkire. Talán ezért van, hogy a karácsony mellett ez a legkedvesebb családi ünnep a nem keresztényeknek is. Amikor sokak asztalára kerül a húsvéti bárány, utalva Jézus áldozatára. Amikor ott van a kosárban a feltámadást és a termékenységet szimbolizáló tojás, az utolsó vacsorát megjelenítő kalács, vagy a sonkához felszolgált torma, ami Jézus keserűségét és áldozatát jelképezi.
Ahogyan a természetnek, úgy nekünk, embereknek is szükségünk van a tavaszi megújulásra. Hogy kicsit más perspektívából szemlélve önmagunkat és a körülöttünk lévő világot elhagyjuk a rosszat, és valami új, valami jobb irányába fordítsuk arcunkat. Mindezt tehetjük önmagunkban, de tehetjük családunk, barátaink körében, szűkebb és tágabb közösségünkben is. Újbudán néhány évvel ezelőtt közösen indítottuk el azt a számomra nagyon kedves szokást, hogy az iskolás gyerekek által készített hímes tojásokat a kerületben élő idős emberekhez juttatjuk el. Ezzel egyrészt egy régi hagyományt ápolunk intézményeinkben, másrészt közösséget is építünk, a kölcsönös figyelem gesztusa ez. Az, amiből nemcsak húsvétkor, de az év minden napján meríthetünk, amikor megújulásra van szükségünk. Hogy nem vagyunk egyedül, hogy vannak olyan emberek, akikre számíthatunk. Hogy felelősek vagyunk egymásért, hogy van, aki számít ránk.


Áldott húsvétot kívánok mindannyiuknak!


Hoffmann Tamás
polgármester