Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Albertfalvi Mustra

Újbuda   |   2015, június 8 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Verőfényes napsütés, fülbemászó dallamok, ínycsiklandó finomságok és remek társaság. Ezek a tökéletes szabadtéri programok kellékei.

Az Albertfalvi Mustrán szerencsére minden kellék adott volt, hogy valódi örömünnepben legyen része az ott lakóknak: nagyszerű előadók léptek fel, és még a közönség is bekapcsolódhatott a zenébe és persze a táncba. A nap folyamán albertfalvai művészeti társaságok mutatkoztak be a Gyékényes utcában felállított színpadon, délután pedig felnőttcsoportok szórakoztatták az érdeklődőket.

A színpadi porgramok mellett egy szabadtéri kiállítást is megtekinthettek az arra járók, ahol a városrészben működő egykori legendás cégeket és gyárakat mutatták be. A mesterségek udvarában a kovács- és fazekasmesterség, valamint a gyertyaöntés titkait fejthették meg a kicsik, akik saját kezűleg készített csecsebecsékkel térhettek haza. Természetesen a mézeskalácsszív és egyéb vásárfia sem hiányozhatott a családias hangulatú rendezvényről.

Az eseményen a körzet országgyűlési képviselője, Szabolcs Attila köszöntötte a megjelenteket. – A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából számos helyen ünnepelték a magyar kultúrát és a hagyományt. Úgy gondolom, a hagyományokat ápolni, örökíteni és megteremteni is kötelességünk. Az ilyen kis közösségek ünnepe az, amely összefogásra buzdít mindannyiunkat. Ezeken az ünnepeken szívesen vesznek részt az emberek, és szerencsére van, aki meg is teremti ezeknek a feltételeit. Farkas Krisztina pedig szívesen vállal szerepet a közösségépítő rendezvények felkarolásában – mondta Szabolcs Attila.

Az önkormányzati képviselő magában a programszervezésben is aktívan részt vett, de anyagilag is támogatta az esemény létrejöttét. – Az Albertfalvi Mustra végre megtalálta sajátos városrészi arculatát, bensőséges hangulatú családi rendezvénnyé szerveződött, ahol a szomszédok megismerhették egymást és a helyet, ahol élnek. Ezen a napon Albertfalva művészeti csoportjaié és kis közösségeié volt a színpad és az utca. Itt tényleg mindenki bemutathatta a nagyközönségnek művészeti és kulturális értékeit – fogalmazott Farkas Krisztina.

Csernus László képviselő szerint ezek az ünnepnapok elsősorban egymás megismeréséről szólnak. Ilyenkor azokkal az emberekkel is beszélgetésbe elegyedünk, akik mellett máskor elmegyünk az utcán. Albertfalvának évente két ünnepnapja van, az Albertfalvi Mustra és a búcsú, mindkettőnek fontos szerepe van a közösségi élet megteremtésében. Az eseményt egy lampionos utcabállal zárták.

(K. A.)