Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Albertfalván egész évben színes programok várják az érdeklődőket

Újbuda   |   2019, február 28 - 10:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Albertfalva fennállásának 200. évfordulója alkalmából közös rendezvénysorozatot szerveznek a helyi intézmények és civil szervezetek, amelyek egész évben színes programokkal várják az érdeklődőket.

Január és július között Albertfalva anno-retro címmel az Albertfalvi Közösségi Ház (AKH) munkatársai folyamatosan várnak régi fotókat, amelyek bemutatják, hogyan nézett ki korábban a városrész. – A fényképek elérhetők lesznek az interneten, ősszel vándorkiállítást szerveznek a kiválasztott fotókból a helyi intézményekben, illetve egy képes albumot is megjelentetnek, amelyben felidézik a régi Albertfalva hangulatát – mondta lapunknak Farkas Zsolt, az AKH vezetője.
Március 11-én rendezik meg az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában az Albertfalva Mozaik helytörténeti vetélkedőt. – Ezen a Petőfi mellett a Don Bosco Katolikus Általános Iskola és a Szent II. János Pál Iskolaközpont felsős diákjai vehetnek részt – számolt be Farkas Krisztina, a vetélkedő zsűrijének elnöke.
Márciusban Fejezetek Albertfalva történetéből címmel rendeznek egynapos elő­adás-sorozatot az AKH-ban. A látogatók megismerhetik Albertfalva római kori katonai táborának múltját Beszédes József, a BTM (Budapesti Történeti Múzeum) Aquincumi Múzeum főmuzeológusa jóvoltából, Albert herceg magánéleti, közéleti és katonai szerepéről pedig Kulcsár Krisztina, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa tart előadást. Margittai Zsuzsa, az Iparművészeti Múzeum tudományos titkára és Tóth Sándor professzor Mahunka Imre bútorgyáros tevékenységéről, a gyár történetéről és az asztalosmesterség múltjáról beszél. Az előadás-sorozatot Punka György repüléstörténész zárja, aki a repülőgépgyárról és az I. világháború alatt betöltött szerepéről beszél majd. A díszvendégek között lesz Sümegh László és Madaras Gábor helytörténész.
Június 1-jén, a hagyományos szabadtéri Albertfalvi Mustrán a városrész múltjára utalva az asztalosipar, illetve a meghívott Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából a német nemzetiségi kultúra kerül a középpontba.
Szeptemberben állítják fel Trischler Ferenc alkotását, Albert herceg mellszobrát. Az előkészületekben részt vesznek az Albertfalvi Lokálpatrióta Egyesület, az Albertfalvi Keresztény Társasági Kör (AKTK), az Albertfalvai Polgárok Köre és az Albertfalvi Közösségi Ház munkatársai, továbbá Beleznay Andor nyugalmazott iskolaigazgató, a lokálpatrióták alelnöke. Beleznay Andor hozta létre az 1980-as években az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjteményt, ahol számos fényképet, tárgyat gyűjtött össze Albertfalváról. Ő szintén szeptemberben rendez kiállítást a 200. évforduló tiszteletére.
Tudj meg többet Albertfalváról! címmel október 17-én az albertfalvai alsós gyerekek ismerkedhetnek meg játékos formában a városrész történetével a Don Bosco Katolikus Általános Iskolában.
November 9–17. között az Albertfalvi Napokon több helyi kötődésű művész látogat meglepetésként Albertfalvára. Zsolti bácsi pedig meghirdeti az „Édes Albertfalva” pályázatot, hogy év végére kiderüljön, melyik az itt élők kedvenc süteménye. Márciustól decemberig az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjteményben látható az albertfalvi asztalosok jelenleg a Kiscelli Múzeumban található céhládája, amelyet 1852-ben Stróbl József készített.
Az Újbuda Önkormányzata által kiemelten támogatott Albertfalva 200 programsorozat szervezésében az Albertfalvi Közösségi Ház, az Albertfalvi Lokálpatrióta Egyesület, a Don Bosco Katolikus Általános Iskola, az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola, az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény és Farkas Krisztina önkormányzati képviselő vállal oroszlánrészt.

Albertfalva múltját több történeti munka is feleleveníti: Sümegh László négy, Madaras Gábor pedig két könyvet írt róla, de idetartozik Hoffmann Pál Házhelyek Promontoriumnál – Albertfalva története című kiadványa is. – Az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény kerületszerte kuriózumnak számít – emelte ki Farkas Zsolt, az AKH vezetője. Albertfalva ugyanis az egyetlen olyan újbudai városrész, amely több száz éves múlttal rendelkezik, és egykor önálló település volt. A XI. kerület egészének helytörténetét összefoglaló gyűjtemény az Etele Helytörténeti Kör jóvoltából jött létre. A kör által egykor kezelt kiadványok, tárgyak és emlékek ma az AKH-ban láthatók.
A XI. kerület más részei és a szomszédos Budafok is számos helytörténeti kiadvánnyal büszkélkedhet. Kelenvölgy és Budafok szakértője, Sturdik Miklós több mint huszonöt éve végez kutatómunkát. Gazdagrét múltjáról (a városrész idén szintén jubilál, hiszen a lakótelep első lakását 1984-ben adták át, az építkezés 1989-ben fejeződött be) 2009-ben jelentetett meg tanulmányt Farkas Zsolt. A Szentimreváros Története sorozatnak eddig öt kötete jelent meg.


(Újbuda)