Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Ajándék a B32 Galériában

Újbuda   |   2018, december 3 - 15:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

El Kazovszkij az egyik legeredetibb művész volt, festőként, performerként, díszlettervezőként, költőként is hatalmas életművet hagyott maga után. A B32 Galéria és Kultúrtér december 11-én nyíló Ajándék című kiállításán jelentős magángyűjtők kincsei is a nagyérdemű elé kerülnek.

Jelena Jefimova Kazovszkaja, vagy ahogyan a nagyközönség ismeri, El Kazovszkij a Szovjetunióban született 1948-ban, 1964-ben költözött családjával Magyarországra, 1977-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán. Életműve nehezen besorolható, és nem is skatulyázható be. Avantgárd, expresszionista képein nagy romantikus gesztusok, drámai férfi-nő kapcsolatok, színek, terek, méretek, intenzív formák jelennek meg, de a központi téma mindig az önkeresés.
Személyes univerzumában megtalálhatók a harminc éven át űzött ünnepi játékainak kellékei, a Dzsan-panoptikumok monumentális színpadi elemei, valamint különféle gyűjteményei, egyedi punkruhadarabjai és testékszerei is. Imádta a kutyákat, bár neki sosem volt. Művészetének egyik kiemelt szimbóluma, az állatmotívum – amely szárnyas kutyaként vált ismertté – nem más, mint az önarcképe. Állandóan kísérletezett a legkülönbözőbb műfajokkal és technikákkal, de azon kevesek közé tartozott, akik egy lépést sem tettek azért, hogy alkalmazkodjanak az új trendekhez.
El Kazovszkij hatalmas életművet hagyott maga után, a Magyar Nemzeti Galériában 2014-ben A túlélő árnyéka – El Kazovszkij élet/mű című tárlaton több mint 400 alkotása került a közönség elé. A Munkácsy- és Kossuth-díjas művész legutolsó munkáját nagybetegen a Bartók 32 Galériában készítette: a 33 méter hosszú Papírfríz II. addigi életművének esszenciájaként szinte az összes gondolatát, motívumát, szövegét feldolgozta lélekről, életről, halálról, szerelemről, magányról.
A B32-ben decemberben megnyíló Ajándék című kiállításon e munka részletei is megtekinthetők, magángyűjtők kezében lévő kevésbé ismert alkotások mellett. El Kazovszkij munkáihoz ezúttal olyan festők, mint Mednyánszky László, Román György és Farkas István képeit is társították a rendezők, akikre ugyanaz a sajátos lelki magányban megszületett szépségeszmény jellemző, mint őrá, és akiknek az életművét ugyancsak nehéz besorolni.
(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.