Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Ács Gyula népi hangszerekre írt művei a Fonóban

Újbuda   |   2016, november 17 - 09:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ács Gyula népi hangszerekre írt műveit és népdalfeldolgozásait mutatják be a Fonó Budai Zeneházban december 1-jén - hangzott el az M1 adásában. A Szép fehér pekulár című lemezbemutató koncerten közreműködik a miskolci Reményi Ede Kamarazenekar, Török Tilla (ének), Bese Botond (duda) és Ács Gyula (duda, tárogató).

Ács Gyula zeneszerző, folklorista a műsorban elmondta, hogy a Reményi Ede Kamarazenekar kérte fel népi hangszerre komponált versenyművek megírására. A tárogatóra készült Joc (Zsok) című darabhoz egy magyarországi román többségű falu, Elek zenei hagyományából merített. Sok felvételt meghallgatva választotta ki a fúvós hangszereken megszólaló, hegedűtokon dobolva kísért zenéket, amelyeket végül feldolgozott.
A Fonó kiadásában megjelenő albumon a Joc (Zsok) és a kettős Magyar dudaverseny mellett három népdalfeldolgozás, kettő mezőkövesdi népdal és egy moldvai csángó dallam hallható. Utóbbi, a megölt havasi pásztor balladája, a Miorita lett a lemez címadó dala. A lenyűgöző hatású dallam mindössze négy hangból áll, de rendkívül nagy erővel szólal meg - fűzte hozzá Ács Gyula.

MTI