Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Abszurd humor és társadalomkritika

Újbuda   |   2016, május 5 - 14:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Felolvasó estként indult „A hal nem hal bele” című darab, de akkora sikere volt, hogy színpadra vitték. A Nézőművészeti Kft. előadását a B32 Galéria és Kultúrtérben láthatta a közönség április 30-án.

A helyszín egy uszoda, a medence a nézőtér, Scherer Péter és Katona László úszónadrágban áll a színpadon. A darab fő konfliktusa az úszósapkák színe miatt bontakozik ki. Piros vagy kék? Elkerülhetetlen a harc a két szereplő között: a piros sapkás (Scherer Péter) évek óta jár az uszodába és mindenkit alaposan megfigyel. A kék sapkás egyelőre csak tanulja a helyi viszonyokat, és ő az, akit a piros sapkás minden áron át akar téríteni, bevenni a csapatba. Milyen csapatba? Mivel a darab szerzője Emmanuel Robert-Espalieu kortárs francia író, nem nehéz kitalálni, hogy a francia trikolor két erős színéről van szó. A megosztottság, a politikai gondolkodás - ha velünk vagy akkor nem vagy ellenünk, de ha nem vagy velünk, akkor ellenünk vagy mottó – az egész darabot áthatja.

A hal nem hal bele kilenc jelenet füzére, amelyből öt napközben, négy pedig a szereplők álmában játszódik, a bizarr rémálmok a nappali eseményekre reflektálnak. A darab abszurd humorát fokozza, hogy nem egyértelmű, hogy a szereplők emberek-e vagy halak. Úszási szokásaikra irányuló párbeszédeikből azonban inkább ez utóbbira lehet gyanakodni. Ezen a ponton a munkamániásokra is asszociálhat a néző, ami viszont új dimenzióját nyitja meg a darabnak, és a benne lévő humor ellenére komoly társadalomkritikába csap át.

H. L.