Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

A zene mindenkié

Újbuda   |   2017, március 23 - 12:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Folytatódott a több éves hagyomány, idén tavasszal is megtartották a Pető Zenedélutánt a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskola és Kollégiumban a Villányi úton. A rendezvénysorozat mostani eseményén Oravecz György zongoraművész előadását élvezhették az intézmény mentoráltjai és az ország minden részéből érkező mozgássérült gyerekek.

Oravecz György zongorajátékára elevenedett meg Muszorgszkij (orosz zeneszerző) legismertebb zongoraciklusa, az „Egy kiállítás képei” című zongoraszvit a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskola és Kollégiumában a Pető Zenedélutánon. A súlyosan mozgássérült gyerekek szóló előadáshoz vetítés is kapcsolódott: a vetítővásznon megjelent a gnóm, az öreg kastély, a veszekedő gyermekek, a szekér, a csibék és a piac látványa.

A súlyosan mozgássérült általános iskolásoknak az átlagosnál jóval kisebb esélyük van eljutni a Zeneakadémiára, a Művészetek Palotájába, hangversenytermekbe, vagy kulturális rendezvényekre, művelődési házakba. A tanulók egy része halmozottan sérült: tanulásban akadályozott, illetve látás-, vagy hallássérülés társul a súlyos mozgássérüléshez. A zene azonban nekik is sokat jelent. - Az örömszerző zenei alkalmak számukra különösen nagy súllyal bírnak: az érzelmi csatornák megnyitása segíti az ismeretszerzés élményszerűségét - mondta Szuhaj Eszter konduktor.
A rendezvénysorozat mottója: „Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez”. Ezért 2014 februárjától számos neves művész és együttes járt már a XI. kerületi iskolában. Újbuda Önkormányzata is több alkalommal támogatta a rendezvényt.

A művészek, pedagógusok, szülők, konduktorok egyet értenek abban, hogy sérült gyerekeknek a bizonyítás, a "tudás megmutatása" egy számukra fontos közösségben nagy erőt ad a mindennapokban. Ezért fontos szerintük egy közös dalkincs és ének-kultúra kialakítása, melynek szerves része, az együtt éneklés, zenélés vagy zenehallgatás.

T. K.