Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. vasárnap, Kornél, Soma

A Víz Világnapja - március 22.

Újbuda   |   2016, március 22 - 11:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A februári és márciusi nagy mennyiségű csapadékot tapasztalva ma még elképzelhetetlennek tűnik, hogy 15 éven belül a Föld lakosságának vízigényét mindössze 60 százalékban elégítheti ki a természet. A készletek drasztikus csökkenése ellen mi is tehetünk. Kezdjük el mindezt a Víz Világnapja alkalmából.

Patakok, folyók léptek ki medrükből, a Balaton vízgyűjtő területére a sokéves csapadékátlag háromszorosa hullott februárban, több balatoni strand és utca került víz alá. Bár az esővíz minden cseppje kincs, nem gazdálkodunk jól vele, gyakran csak hagyjuk, hadd folyjon el szabadon. Ezen a szokáson változtatni kell, hiszen a tavalyi – március 22-i Víz Világnapja alkalmából kiadott – ENSZ-jelentés szerint az elkövetkező évtizedek egyre nehezebben elérhető természeti erőforrása az ivóvíz lesz. A kutatásból kiderül: 2030 környékére a Föld lakosságának vízigényét mindössze 60 százalékban lesz képes a természet kielégíteni, de már most is vannak olyan területek, ahol problémát jelent az élethez szükséges ivóvíz megszerzése.

Az idei csúcstalálkozón hasonló adatokról számoltak be a kutatók

A területek beépítettsége, a burkolt felületek növekvő aránya is felelőssé tehető az árvizek kialakulásáért. Ha megakadályozzuk a csapadékvíz burkolt felületekre jutását, és saját telkünkön gyűjtjük, majd hasznosítjuk a csapadékvizet, környezetünk védelméhez is hozzájárulunk.

A csapadékvíz gyűjtését megoldhatjuk az épületen található ereszcsatorna kiömlésének ciszternába vezetésével, vagy a már kiépített csatornát vízlopóval kiegészítve. A csapadékvizet – a felszíni medencéknél és hordóknál nagyobb űrtartalmú – felszín alatti zárt tartályokban (ciszterna) érdemes gyűjteni és tárolni. A tervezéssel és kivitelezéssel kapcsolatos kérdésekre több szakvállalat is választ adhat. Az esővíz rendkívül tiszta, így mosásra, WC-öblítésre, kertibútor- és autótisztításra, valamint növénylocsolásra is alkalmas. Virágaink a természetből nyert forrásnak köszönhetően hálásan burjánzanak, növekednek majd.

A Víz Világnapja bevezetését 1992-ben a Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította ünneppé, amely minden évben felhívja a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére. A megemlékezés célja, hogy észben tartsuk: a környezetünket, ezen belül a Föld vízkészletét óvni és védeni kell.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kutyakötelességek kutyásoknak  

Újbudán több ezer kutyatulajdonos van. Kedvenceik érdekében és saját érdekükben is be kell tartani néhány alapszabályt, hogy békében éljenek környezetükkel.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.