Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

A vastagbélrák megelőzhető, kiterjesztik a szűrést

Újbuda   |   2017, március 7 - 15:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén ősztől országossá terjesztik a vastagbélszűrési programot, az uniós és magyar forrásból megvalósuló szűrésekre 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre. A kormány célja az egészségben megélt életévek számának növelése, a megelőzhető, korai halálozás csökkentése. A vastagbélrák megelőzésére hívta fel a figyelmet Újbuda önkormányzata és a Van Holnap Zsákos Alapítvány, amikor 100 kék lufit engedtek a magasba kerületi iskolások a B32 Galéria és Kultúrtér előtt március 3-án.

Magyarország - noha emelkedett a születések és csökkent a halálozások száma - európai összehasonlításban még mindig elmaradásban van a korai halálozást tekintve. Javulás tapasztalható a magyar adatokban az egészségben eltöltött évek számát nézve, amely közelít az Európai Unió átlagához, ami 61,8 év, a 2014-es magyar adat pedig 60,8 év - mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. Mint mondta, a korai halálozás azonban még mindig probléma, ezen a helyzeten mindenképpen javítani kell, ezért terjesztik országossá az eddig pilot programként működő vastagbélszűrést. Magyarországon évente 10 ezren betegednek meg vastagbélrákban, és ezen betegek közel fele veszti életét.
Szentes Tamás országos tisztifőorvos az országossá terjesztendő vastagbélszűrési programról elmondta, az 50-70 éves korosztályt szólítják majd meg a házi orvosokon keresztül. A folyamat két lépcsős lesz, először székletmintát vizsgálnak, és ha a laboreredményben eltérés mutatkozik, akkor kerül sor a kolonoszkópos vizsgálatra - mondta. A vizsgálatot két évente kell megismételni.

A vastagbélrák megelőzésére hívta fel a figyelmet Újbuda önkormányzata és a Van Holnap Zsákos Alapítvány, amikor 100 kék lufit engedtek a magasba kerületi iskolások a B32 Galéria és Kultúrtér előtt március 3-án. A Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő szerint fel kell hívni a figyelmet a megelőzésre, és megfelelően kell tájékoztatni a betegeket a vastagbélrákról. Az önkormányzat több alapítvánnyal is kapcsolatban áll, azokkal rendszeresen szervez rendezvényeket, amelyek célja a betegek informálása. A képviselő kiemelte a középiskolások közreműködését a mostani rendezvényen, akik így fiatalon jutnak valós információhoz vastagbélrákról és az egészséges életmódról.

Március a vastagbélrák elleni nemzetközi hónap, ezért ilyenkor próbálják meg felhívni a figyelmet arra, hogy megfelelő életmóddal elkerülhető ez a betegség. Az orvosok sok zöldség, gyümölcs és rostban gazdag étel fogyasztására, a vörös hússal kapcsolatban mértékletességre, minimum napi harminc perc sétára és rendszeres szűrésre bíztatnak.

A rendezvény további résztvevői: Összefogás Újbudáért Egyesület, Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ, OBDK Nézőpontváltó Egyesület, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály, Hartmann Rico Hungária Kft.
Sunmed Egészségügyi és Szolgáltató Kft., Professional Orvosi Kft., Trivium Könyvkiadó.

Újbuda/MTI