Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

A vasembereké lesz a város

Újbuda   |   2014, augusztus 21 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Először lesz Ironman-verseny Közép-Kelet-Európában: a most szombaton megrendezendő triatlonviadalt – amelynek fő helyszíne Újbuda - egész hétvégén számos esemény kíséri.

A vasembereké lesz a város
Az Ironman világkupa-sorozat hivatalos féltávú versenyének számító Budapest 70.3 nemzetközi triatlonviadalon 57 ország közel kétezer versenyzője indul, 70 százalékuk külföldi – mondta el a számos Ironman-versenyen sikert arató Kropkó Péter főszervező a mai sajtótájékoztatón. A mezőnyt szombat reggel 9-kor indítja el Tarlós István főpolgármester a Kopaszi-gátnál, a "vasembereknek" 1,9 kilométer úszást, 90 kilométer kerékpározást és 21,1 kilométer futást kell egyhuzamban teljesítenüik (ez 70,3 mérföldnek felel meg). Az úszást a Lágymányosi-öbölben rendezik meg, a kerékpározás fő helyszínéül az alsó rakpartok szolgálnak – a Lánchíd és a Vár érintésével - , a futásra pedig a Kopaszi-gát és a Műegyetem között kerül sor, több körben.


Simicskó István sportért felelős államtitkár szerint Magyarország ezzel az eseménnyel felkerült a triatlon világtérképére, ami nagy felelősséget is jelent. Hozzáfűzte: bízik benne, hogy bizonyos értelemben mindenki győztes lesz, s a verseny hatására sok kisgyerek kezd majd el sportolni.


A helyszín tökéletes, biztos vagyok benne, hogy a verseny nagy siker lesz, sőt, a legjobb esemény idén Budapest életében - jelentette ki a sajtótájékoztatón Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation európai licenc események versenyigazgatója. A budapesti világkupa összdíjazása 15 ezer euró, de az igazgató szerint a résztvevőknek ennél fontosabb, hogy értékes világkupa-pontokat gyűjthetnek, amelyek segítségével indulási jogot szerezhetnek a hawaii Ironmanre.

A budapesti versenyre a kísérőkkel együtt több mint ötezer külföldi érkezik, akik összesen 30 ezer vendégéjszakát töltenek el itt, s ezzel több mint kétmilliárd forint bevételt hoznak az országnak – emelte ki Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke. Az elnök szerint a magyarok közül a nőknél a pár napja Svédországban ezüstérmet nyert Csomor Erika végezhet az élmezőnyben, a férfiak közül pedig az ausztriai vk-n hetedik Molnár Gergőtől, továbbá Flander Mártontól, Szabó Attilától, valamint Kiss Gyulától várható jó szereplés.


Az indulók között lesz Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó, egykori klubtársa, a szintén világbajnok lengyel Dariusz Michalczewski, Székely Bulcsú olimpiai bajnok vízilabdázó, Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős, Gyenesei Leila öttusázó világbajnok, valamint számos élsportoló és közéleti személyiség is.

Kiegészítő rendezvényként vasárnap 10 kilométeres Irongirl futóversenyt tartanak a nőknek, valamint Ironkids versenyt a gyermekeknek, de a szervezők külön gondolnak a túlsúlyos férfiakra is. Ezeken kívül számos egyéb program, koncert is várja az érdeklődőket a Kopaszi-gáton.

MTI,Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.