Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 7. kedd, Tódor, Rómeó

A tiszta, rendezett környezetért

Újbuda   |   2019, június 6 - 13:28Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda tisztasága közös ügyünk, az önkormányzat kiemelt feladatként kezeli a kerület szépségének, rendezettségének fenntartását. A kert- és ingatlantulajdonosoknak is vannak azonban kötelességeik.

Nemcsak nyáron, hanem egész évben fontos a hulladék-, illetve a kutyapiszokgyűjtők rendszeres ürítése mellett a zöld felületek alapos takarítása is. Ezen felül az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. ütemezetten, egy-egy kerületrészt lefedve végez alapos takarítási és karbantartási munkát.

A már működő digitális térképen az önkormányzat rögzítette a kerület közterületein található összes szemetes­edényt és kutyapiszokgyűjtőt. Így pontos adatbázis felhasználásával lehet finomra hangolni az ürítési technológiát, valamint átláthatóvá válik a már kihelyezett edényzetek rendszere, hogy a szükséges pótlásokat és cseréket ennek figyelembevételével lehessen elvégezni. Az önkormányzat a folyamat ellenőrzése érdekében QR-kódos rendszert vezet be, amely megmutatja, hogy egy-egy edényt mikor ürítettek, emellett eltárolja az aktuális és a korábbi műveletekről készült képeket. A tervek szerint az év végére elkészül egy ingyenes applikáció, amelynek segítségével okostelefonon lehet majd lakossági bejelentést tenni a közterületen észlelt problémákkal kapcsolatban.

Akár társasházi közös, akár magán kiskertről van szó, a legtöbben szeretjük rendben tartani, gondozni a növényeket. A nyári szezonban sok a feladat. Metszés, fűnyírás, gyomlálás: ez mind zöldhulladékkal jár, és nem mindegy, hogy mit kezd vele a tulajdonos. Korábban szokás volt elégetni a kupacot, ám ez súlyosan környezetszennyező, ezért Budapest teljes területén tilos. Aki mégis megteszi, komoly pénzbüntetésre számíthat, ráadásul sokkal hasznosabb komposztálni a zöld nyersanyagot. Ez megoldható otthoni kerettel – a tavaszi és őszi nagytakarítási akció idején az önkormányzattól is lehet ilyet kérni –, de ha nincs rá hely, akkor a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) műanyag zsákjaiba érdemes gyűjteni a zöldhulladékot. A zsák beszerezhető az FKF ügyfélszolgálatain vagy a hulladékudvarokban (például a Bánk bán utca 8–10. alatt), illetve nagyobb boltok, MOL-kutak is szoktak tartani. A kerti szezonban (idén március 4. és november 29. között) minden csütörtökön elszállítják az Újbudán megtelt és kihelyezett FKF-zsákokat, valamint az egyméteresre vágott, kötegelt ágakat, nyesedékeket. A nagyobb ágak, nyesedékek esetében az önkormányzat tavaszi és őszi aprítékolási szolgáltatását is igénybe lehet venni, erről az ujbuda.hu honlapon érhető el információ.

A zöld felület elhanyagolása büntetést is eredményezhet, ha irtandó gyomnövény „költözik be” hozzánk. Különösen oda kell figyelni a parlagfűre: ennek kaszálását építési területen, sőt, az út szélén is köteles elvégezni a tulajdonos, először június 30-áig, onnantól a bimbózási időszak végéig rendszeresen. A magán kiskertek sem jelentenek kivételt. Belterületen a jegyző végzi az ellenőrzést, külterületen a területileg illetékes földhivatal. Ha virágzó allergén gyomnövényt találnak, magas pénzbírság is kiszabható a terület tulajdonosára.

Ugyancsak kötelező tisztán, gondozottan tartani az ingatlan előtti járdaszakaszt, valamint a járda és a kocsiút közötti területet. Ebbe beletartozik az esetleges gazok eltüntetése, a növényzet kaszálása és a fák-bokrok nyesése is. Újbudán önkormányzati rendelet védi a fákat, kizárólag jegyzői engedéllyel lehet őket kivágni, csonkolni. A részletes szabályozás elérhető a kozigazgatas.ujbuda.hu weboldalon.

A kerület szépítéséhez szükséges növények, termőföld, mulcs és egyebek beszerzéséhez pályázati forrást is ad az önkormányzat. A Zöld sziget környezetszépítő pályázat még nyitva áll az Újbuda közigazgatási területén működő társasházak, lakásszövetkezetek, lakóközösségek előtt. Augusztus 23-áig lehet benyújtani a projektjavaslatokat, majd legkésőbb október 31-éig kell megvalósítani a támogatott projekteket. A részletes kiírás lapunkban és a kozigazgatas.ujbuda.hu oldalon is elérhető.

(Újbuda)