Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

A tervezés és programozás költségvetése

Újbuda   |   2015, február 24 - 14:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az ez évi költségvetés egybeesik az uniós programozási időszak elejével. A most elfogadott kerületi büdzsé ennek megfelelően jelentős mozgásteret ad a tervezésnek. Az idei elképzelésekről kérdeztük Hoffmann Tamás polgármestert.

Nem tűnik nagyon eltérőnek a 2015-ös költségvetés a tavalyitól...

Közel azonos bevételi és kiadási összeggel számolunk, természetesen van némi eltérés a csökkenő állami támogatások és a saját forrásból vállat feladatok miatt (mint példuál az óvodai technikai dolgozók logopédusok és pszihológusok bérpótlékának kifizetése), de alapvetően nem számoltunk nagy különbséggel. Szellemiségében és tartalmában nagyjából a 2014-eshez hasonló büdzsét állítottunk össze. Értse ezt úgy, hogy prioritások, mint az idősügy, az egészségügy, a környezetvédelem és a gazdaságfejlesztés ugyan olyan hangsúlyt kapnak.

 

Mégis ez egy új ciklus első költségvetése, így irányt kell mutatnia, merrefelé indul a város vezetése.

Ebben igaza van, ez egy új ciklust indító költségvetés, ennek megfelelően a fejlesztések mellett jóval nagyobb mozgástér van benne a tervezésre. Új gazdasági programot szeretnénk kidolgozni, amely az összes kerületi húzóágazat stratégiáját érinti, nem mellesleg egybe esik a Európai Unió 2014–2020-es költségvetési időszakának indulásával. A tervezéstől nagyban függ, hogy a következő években mely területeken szeretne az önkormányzat erőteljesebb fejlesztéseket végrehajtani. Ráadásul a tervezés elengedhetetlen, lesznek olyan nagy projektek, amelyek kidolgozása jobb, ha nem csak a kerület költségvetését terhelik. Ami igazán fontos a kerület életében, hogy szeretnénk társadalmi párbeszédet a gazdasági szereplőkkel, civil szervezetekkel, ők hogyan látják a kerületet, merre indítanának beruházásokat. Mindez a cikluson túlmutató szemlélet. A mostani költségvetés egyértelműen maga is társadalmi párbeszédet indikál.

 

A legnagyobb lélegzetvételű projekt a több mint 800 milliós gyermek-egészségügyi központ. Idén már várható a munkálatok elkezdése, vagy az év elmegy az engedélyezési időszakkal?

A részletes projekt szakmai előkészítése folyik, az engedélyek jelentős részben megvannak. Tehát egyáltalán nem kizárt, hogy 2015-ben az energetikai átalakítással megindulhat a fizikai kivitelezés.

 

Több pénz van elkülönítve tervezésre, mint tavaly?

Minden egyes beruházáshoz külön van tervezési sor, nehéz lenne összeszámolni ez mekkora összeg. Volt, ahol visszavettünk 100 millió forintot, hogy szétporlasszuk tervezésre. Én abba most nem mennék bele, mennyivel több, mert nyilvánvalóan az április-májusi zárszámadás után tudjuk pontosan megmondani. Az viszont biztos és még egyszer hangsúlyozom, hogy a mostani költségvetésben komoly mozgástér van a tervezésre.

 

Többször is említette, hogy a kerület egykori iparterületeit újra kellene pozícionálni. Vannak érdeklődők a területek iránt?

Az már most látszik, hogy a területek felértékelődnek, egyfelől mert a főváros terjeszkedési iránya dél felé mutat, másrészt, a kerületben nagyon jelentős közlekedésfejlesztést hajtottak végre, ami önmagában is vonzóvá tesz egy-egy városrészt.

 

A költségvetésben át kellett alakítani a szociális kiadásokat.

Az ellenzék szerint kivonul az állam a szociális ellátásokból. Ezzel szemben sem az állam, sem az önkormányzat nem vonul ki. A szociális kötelezettségeket most egyértelművé teszi a jogszabály. Ezzel, ha úgy tetszik, növekszik az önkormányzat szociális szerepe. Ahogy említettem, a kerület több olyan feladatot vállal magára, amiket eddig az állam látott el. Újbuda szociális szerepvállalása például erőteljesebb, mint a szocialista vezetésű XIII. kerületé.

 

Útfelújításra mennyi forrás lesz idén?

Nem költünk kevesebbet útfelújításokra, mint tavaly. A nagy kérdés, hogy a főváros milyen ütemet követ az útfelújításoknál, hiszen a legrosszabb állapotú és egyben legfrekventáltabb újbudai utak fővárosi tulajdonban vannak. Idén várhatóan a Bocskai út nagy felújítása kerül sorra. Ezzel párhuzamosan a közterületek biztonságát segítő kamerarendszer is bővül. Ugyancsak előkészítés alatt van a fizetős parkolók számának növelése, ami alapos előkészítést igényel, és csak akkor lehet bevezetni, ha valóban szükség van rá. Ilyen például az őrmezői parkolás, amelynek a vizsgálatára az intermodális központ és az M4-es metro kialakítása miatt van szükség. Szóval nyomatékosítom: akkor kell bizonyos területekre fizetős parkoló övezetet kialakítani, ha forgalom miatt nélkülözhetetlenné válik.

 

Kiemelkedő támogatást kapott az önkormányzattól az OSC vízilabdacsapat. Idén is lesz komolyabb sporttámogatás?

A kerület a sport fellegvárrá vált, több patinás sportklub működik, amelyek az utánpótlásukat elsősorban az újbudai iskolákból szerzik, vagyis munkájuk mind oktatás szempontjából, mind szociális területen elengedhetetlen. Komolyan gondolják, hogy tesznek az újbudai közösségért és a diákok sportra neveléséért, amit nyilvánvalóan támogatnia kell a kerületnek. A támogatásokat pedig úgy állapítottuk meg, hogy azok akkor járnak, ha eredményeket mutatnak fel a klubok.

(H. Gy.)

Bevételi előirányzat  (Millió forintban)

Eredeti előirányzat Kötelező feladat
Központi költségvetési támogatás 3258 3258
Egyéb működési célú állami támogatás 79 1
Közhatalmi bevételek 11 975 11 975
Működési bevételek összesen 18 786

18 444

Költségvetési bevételek összesen

20 804

18 490

Forrás: költségvetési előterjesztés