Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szerda, Ambrus

A természet válasza?

Újbuda   |   2020, május 21 - 12:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

A koronavírus kitörése óta egyre több olyan tanulmány látott napvilágot, amelyben a járványok megjelenését szoros összefüggésbe hozták az ember által előidézett környezetpusztítással, illetve klímaváltozással. Környezetvédelmi szakemberek, biológusok és orvosok is úgy látják, ha nem tanulunk a jelenlegi helyzetből, és nem változtatjuk meg a szemléletünket, sokkal veszedelmesebb betegségek várhatnak ránk.

Az elmúlt néhány évben eljutottunk odáig, hogy a klímaváltozást tudományos tényként kezelik a világban, és számos publikáció próbálja felhívni a figyelmet a környezetrombolás hatásaira. Egyre több erdő esett áldozatul a fogyasztói társadalom pazarlásának, ami miatt a természetes ökoszisztéma is felborult. A klímaváltozás hatására olyan fajok hagyták el megszokott környezetüket, amelyek korábban csak bizonyos országokban voltak jelen. Magyarországon például – az emelkedő hőmérséklet és egyenetlen csapadékeloszlás miatt – megjelentek már olyan szúnyogfajok is, amelyek a maláriát és a dengue-lázat terjesztik. Az erdőirtások következményeként csökkent az állatok élettere, így az ember közelségébe kerültek. A népesség növekedése és az urbanista életszemlélet miatt az emberek is egyre közelebb költöztek egymáshoz, ez pedig elősegíti a fertőző betegségek elterjedését. David Quammen amerikai író 2012-ben megjelent Spillover című könyvében arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő világjárvány a természetből fog érkezni. „Azáltal, hogy az emberiség komplett ökoszisztémákat tesz tönkre, új vírusok jelenhetnek meg, amelyek majmokról, tobzoskákról és denevérekről könnyen átterjedhetnek majd az emberekre” – írta Quammen.

Az elmúlt években a madárinfluenza, a SARS, a MERS, végül pedig a SARS-CoV-2 okozott nagyobb riadalmat a vírusfertőzések során. Az amerikai központi járványügyi hivatal adatai szerint az új betegségek közel háromnegyede állatoktól eredt. A virológusok a legnagyobb gondot abban látják, hogy rengeteg olyan ismeretlen patogén lehet még a világban, amelynek esetleges elterjedése katasztrofális következményekhez vezethet. És hogy mi lehet a megoldás? Jane Goodall, a főemlőskutatás és az etológia legendás alakja szerint a természet a mostani pandémia nyomán fellélegezhetett, a gyárak leállásával olyan helyeken is megtisztult a levegő, ahol a legmagasabb volt a szennyezettség. Úgy látja, a koronavírus elég sok olyan pozitív dologra megtanította az emberiséget, amelyet a jövőben is érdemes lenne alkalmazni. A világjárvány miatt bevezetett intézkedések, például a távoktatás, a távmunka és a távgyógyászat akár részbeni megtartásával kevesebb lenne az utazással kapcsolatos széndioxid-kibocsátás, az ész nélküli fogyasztás és a természetpusztítás, például az erdőkivágások visszaszorításával fenntarthatóbb, működőképesebb világ jöhetne létre.

ELKÉSZÜLT A KERÜLET KLÍMASTRATÉGIÁJA

Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete tavaly novemberben fogadta el a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló határozatot, amelyben azt a célt tűzte ki, hogy a jövőben a környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyezve hozza meg döntéseit. A Klímastratégia tervezésében és formálásában a lakosság véleményét is kikérik, az észrevételeket és javaslatokat 2020. augusztus 31-ig várják a klimabarat@ujbuda.hu e-mail címre.

A Kerületi Klímastratégia tervezete az alábbi linken érhető el: https://ujbuda.hu/klima

K.A.