Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

A Szülők Háza szociokulturális hálózat a családokért

Újbuda   |   2015, november 26 - 10:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hatmillió forinttal támogatja az önkormányzat a rászoruló családok integrációját a Szülők Háza Alapítványon keresztül. Egyebek mellett-ez is kiderült az alapítvány szakmai fórumán november 17-én.

A rendezvényen bemutatták az alapítvánnyal azonos nevű intézmény módszertanát, társadalmi hasznosságát, valamint a kisgyerekek napközbeni ellátására alakult civil franchise előnyeit. Szó volt a családdá válás korai szakaszáról, valamint az egyszülős családok helyzetéről is.

- A Szülők Háza modellben széles körű együttműködés van a civil szervezetek, az állam, az önkormányzat, a médiaszolgáltatók és a gazdasági élet szereplői között – mondta Fűrész Tünde család és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: ez a példaértékű modell erősíti a családbarát szemléletet és hozzájárul a családvédelmi törvényben foglaltakhoz, amely szerint harmonikus család nélkül nincs jól működő társadalom.

A Regős Judit által alapított Szülők Háza modellprogram felismerte, hogy nem csak rászorulóknak, hanem a hétköznapi problémákkal küzdő családoknak is szükségük lehet segítségre. Mivel a többgenerációs együttélés hiánya óriási terhet ró a fiatal szülőkre, a városi környezet pedig kevésbé alkalmas a kapcsolatteremtésre, az igazi kötődések kialakítására, a közösségépítésre, ezért a program igyekszik reagálni ezekre a modern kori problémákra. – Gyermek születésekor mindenki nehéz helyzetbe kerül, függetlenül a szociális helyzettől. Leginkább a közösség hiánya érezhető, azaz az izoláció, a zártság lett a modernkori ember betegsége – mondta Regős Judit, aki szerint ilyen esetben kulcsszerepe van a közösségépítésnek.

A program másik célja a rászoruló családok integrációja, ezért a fenntarthatóságra törekvő üzleti modellben a profitorientált vállalkozás és a nonprofit tevékenység egyaránt keveredik. A speciális háromszereplős modell legfontosabb alappillére az üzleti vállalkozás - a Szülők Háza Központ -, amely fizetős szolgáltatásokkal termeli meg bevételét. Második pillér az önkormányzat, illetve az állam, amely támogatások, pályázatok útján nyújt segítséget, harmadik forrásként pedig az üzleti szféra CSR alapú (azaz a társadalmi felelősségvállalás) együttműködéseire lehet építeni. Utóbbi miatt jött létre a Szülők Háza Alapítványt, amelynek egyik társalapítója Kemény Dénes, a Vízilabda Szövetség elnöke. A franchise alapú vállalkozás alapítványa az összegyűjtött forrásokat szétosztja szerződött partnerei között, ebből finanszírozva a rászoruló családok integrációját. A szülők háza modell lehetővé teszi, hogy fizetőképes családok és rászorulók együtt vegyenek részt játszóházi és klubfoglalkozásokon valamint más programokon. Az integrációt segítő szolgáltatások finanszírozásához Újbuda Önkormányzata is hozzájárul hatmillió forinttal a képviselő testület november 19-i döntése alapján. – A Szülők Háza Program olyan egyedülálló rendszert épített ki, amelyben nem csak gyerekekkel vagy szülőkkel foglalkoznak, hanem egyfajta holisztikus szemléletben az egész családdal. Ezért gondoljuk azt, hogy támogatásra érdemes szervezet – fogalmazta meg Molnár László alpolgármester.

Ma már nem csak Magyarországon nyílnak sorra hasonló intézmények, hanem lassan az egész világ felfedez a programot. Regős Judit elmondása alapján nem régiben vették át az Európa-díjat, valamint a Világbank is meghívta őket Amerikába.

H.L.