Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

A Szent Imre Kórház közleménye

Újbuda   |   2020, március 18 - 13:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos közleményt adott ki a Szent Imre Kórház.

A fertőzések terjedésének csökkentése, illetve a betegek és dolgozók egészségi állapotának megóvása érdekében szigorításokat vezetett be a Szent Imre Kórház, az intézkedések a járó- és fekvőbeteg-ellátását egyaránt érintik. Ezek:

  • A járvány teljes megszűnéséig szigorú látogatási tilalom van a kórházban, kivéve a haldokló, vagy súlyos állapotú, önellátásra képtelen beteg esetében. Ilyenkor a látogatás írásos engedélyhez kötött.
  • A szakrendelések felkeresése előtt érdemes telefonon tájékozódni azok működési rendjéről.
  • Akinél koronavírus gyanú áll fenn (köhögés, láz), valamint környezetében koronavírus-fertőzés történt, az NE menjen a kórházba, helyette hívja fel háziorvosát, aki tájékoztatja a teendőkről. Azok a betegek, akik sürgősségi ellátásra érkeznek a fenti tünetekkel, lehetőség szerint használjanak szájmaszkot és tüneteiket jelezzék az intézmény Bártfai utcai bejáratánál kialakított előszűrő állomáson.
  • Előre nem látható ideig elmaradnak a kiírt műtétek, vizsgálatok, előjegyzések, kontrollok. A szükséges orvosi beavatkozást a járvány ideje alatt kizárólag sürgős és életveszélyes esetekben, vagy állapotromlás veszélye esetén végzik el.
  • A recepteket az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül (EESZT, https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) elektronikus recept formájában írják fel, ezért a gyógyszerek kiváltásához nincs szükség papír alapú receptre.
  • Az intézményben végzett diagnosztikai eljárások (laboratóriumi vizsgálatok, RTG, UH, CT, MR, izotóp, osteoporosis) leletei az EESZT-ből letölthetőek, a papír alapú leletek kiadása szünetel.
  • Március 16-tól szünetel a tüdőszűrés is, kizárólag olyan munkavállalók vizsgálatát végzik el, akiknek foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beutalón igazolja, hogy a szűrés elengedhetetlen a munkavégzéshez, munkába álláshoz. Ugyancsak a kivételek közé tartoznak azok az betegek, akiknél azonnali teendőkre van szükség, mint például TBC kontaktfelderítés.
  • A vérkészletek biztonsága érdekében az OVSZ csak sürgős céllal tud vért és vérkészítményt biztosítani, emiatt a tervezett és halasztható műtéti beavatkozásokat visszavonásig a Szent Imre Kórház is elhalasztja.
  • Felhívják a figyelmet a nagyon alapos szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre is.

Kapcsolattartási jogok

A súlyos állapotú betegnek joga van ahhoz, hogy az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon; tovább a beteget megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel való kapcsolattartásnak és vallása szabad gyakorlásának joga is.

Csomagküldés

A kórház lehetőséget biztosít arra, hogy a hozzátartozók csomagot juttassanak el egy fekvőbeteg részére, és hogy a beteg is hazaküldhesse személyes tárgyait. Kérik, hogy a csomagok pénzt, nagyobb értékű tárgyat (műszaki cikk, telefon) ne tartalmazzanak, a csomagban elhelyezett értékekért, készpénzért nem tudnak felelősséget vállalni. - A csomag összeállításakor az általános ruházati, tisztálkodási és használati eszközöket, a kevésbé romlandó élelmiszereket, egyedi gyógyszerek, valamint vitaminok pótlását részesítsék előnyben – áll a közleményben.

A szigorú látogatási tilalom idején is van lehetőség a betegek részére csomagkézbesítésre. A lezárt és a beteg adataival (név, osztály, kórterem) ellátott csomagot a kórház Bártfai utcai portáján, hétköznaponként lehet 8-14 óra között. Átvételi elismervény adására nincs lehetőség, de a csomag átvételét aláírják a betegek. A betegek hazaküldött csomagjainak tárolására nincs lehetősége a kórháznak, ezért azokat még aznap vigyék el.

Felhívják a figyelmet, hogy a hozzátartozók, a betegek és a kórházi dolgozók akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a fent említett lehetőségekkel nem élnek a hozzátartozók. A látogatás és a csomagok eljuttatása veszélyt jelent a betegeknek, a hozzátartozóknak és a kórházi dolgozóknak is, ezért kéri a helyzet mérlegelését.

A Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházban naponta összeül a Koronavírus Operatív Team, és a helyzettől függően hoz döntést a megfelelő betegellátás és a betegek egészségének megóvása érdekében.