Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

A szelektív hulladékgyűjtésről röviden: mit dobjunk a kukába?

Újbuda   |   2016, július 1 - 11:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Itt a hőség, szükségünk lehet egy új ventillátorra, jobb hűtőre, sőt, a kertet is gondozni kell. A visszamaradt hulladéktól szintén meg kell szabadulnunk – számos lehetőség kínálkozik ennek környezettudatos megoldására.

A szabadtéri grillpartik után sok üres üveg gyűlik össze, sokan – helytelenül – a kommunális kukába hajítják ezeket, ami károsítja környezetünket. A fehér, illetve színes sörös-, boros- és befőttesüvegektől azonban környezetbarát módon is megszabadulhatunk: szelektív konténerek állnak rendelkezésünkre erre a célra, a gyűjtőpontok helyét a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) honlapján (www.fkf.hu) lehet megtalálni. Amennyiben vásárláskor visszük el az üvegeket, azokat a nagyobb (500 nm-nél nagyobb alapterületű) boltokban is visszaválthatjuk. Vehetünk visszaváltható palackokat is, mert így nem keletkezik hulladék, a csomagolást teljes egészében újrahasznosítják.

A háztartási elektronikus hulladékok (mosógép, hűtőszekrény, porszívó, fényképezőgép, fűnyíró, orvosi és sportberendezések stb.) esetében a legjobb, ha elsőként elvisszük azokat a szerelőhöz. Ha a még működő, de feleslegessé vált géptől mégis meg akarunk szabadulni, ezeket segélyszervezeteknél, adományboltoknál is leadhatjuk. Újbuda Önkormányzata minden tavasszal és ősszel lakossági akciót hirdet, amikor meghatározott pontokon ingyenesen leadhatjuk az elektronikai hulladékokat. A hulladékudvarokban szintén leadhatók az elektronikai hulladékok, elhelyezkedésükről szintén az FKF honlapján (Lakossági hulladékgyűjtő udvarok gomb alatt) lehet tájékozódni.

Jelenleg a XI. kerületi Bánk bán utcai udvar műszaki okok miatt nem üzemel, de reményeink szerint hamarosan újra lesz a kerületben is üzemelő udvar. A XXII. kerületi Nagytétényi út 341–343. szám alatt található hulladékudvarba lehet az újbudaiaknak is hulladékot leadni, itt széles gyűjtőkörrel várják a lakosokat: térítési díj ellenében autógumi, lom, zöldhulladék és építési törmelék is leadható (utóbbi kettőt FKF-logóval ellátott zsákban lehet bevinni).

A kerti zöldhulladékokat érdemes helyben komposztálni. Ehhez az önkormányzat a lakosoknak tavaszi és őszi nagytakarítási akció keretében térítésmentesen oszt komposztáló kereteket. A saját kertben készült komposztot egy év után a tulajdonos felhasználhatja például trágyázásra. A zöldhulladék gyűjtőzsákot az FKF Ügyfélszolgálatán lehet megvásárolni. Az FKF hulladékudvaraiban és viszonteladóinál 320 forintért 100 literes zsákokat lehet vásárolni, a XI. kerületben csütörtöki napokon (tavasztól őszig) szállítja el azokat, hogy a központi telephelyén komposzt készüljön belőle.

Az avar és kerti zöldhulladék égetése Budapesten a 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet 4/A §-a alapján tilos, tehát a főváros teljes területén tiltott tevékenység.

Fák metszése után a nagyobb ágakat 1 méteresre összevágva összeköthetjük, és a zöldhulladékos zsákkal átkötve szintén elszállításra kerülnek.

Újbuda Önkormányzata tavasszal és ősszel lakossági akciót hirdet a nagyobb ágak aprítékolására – az erre vonatkozó felhívást az Újbuda újságban, a www.ujbuda.hu honlapon és a közterületi hirdetőtáblákon olvashatják.

A Fővárosi Önkormányzat 2013 áprilisában tette a közszolgáltatás részévé a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Ennek értelmében az FKF minden társasházhoz és családi házhoz szelektív hulladékgyűjtő edényeket szállított, amelyben műanyag, fém- és papírhulladékok helyezhetők el. Ezen hulladékok újrahasznosíthatók, a környezetbe kerülve károsíthatják azt, ezért fontos az elkülönített gyűjtés.

T. K.