Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

A szakminiszter a térség meghatározó haderejévé tenné a Magyar Honvédséget

Újbuda   |   2017, február 15 - 13:27Nyomtatóbarát változatSend by email

Az a cél, hogy 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon a Magyar Honvédség - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén.

Simicskó István felidézte: a kormány már korábban döntött arról, hogy a honvédséget folyamatosan megerősítik, s ehhez évről-évre a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédelmi költségvetést. A magyar gazdaság erősödésének köszönhetően a honvédség fejlesztésére olyan lehetőség van, amilyen 25 éve nem volt. Közép- és hosszú távú koncepciót dolgoztak ki, az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderőfejlesztési programját indítják el, amely révén a jelen és jövő biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó honvédséget építenek fel.
A honvédelmi miniszter az értekezleten kifejtette a Zrínyi 2026 nevet viselő honvédelmi és haderőfejlesztési program részleteit. Kiemelten fontos a katonák egyéni felszerelésének - ruházata, fegyverzete - modernizációja, s a honvédségi repülő- és helikopterképességének fejlesztése is. A miniszter a honvédségi repülőbeszerzések mellett szólt arról is, hogy várhatóan májusra visszaérkezik a nagyjavításról négy honvédségi helikopter, s ezen felül két kisebb helikopterrel bővült is a flotta.
Mindemellett már megkezdték a munkát a magyar hadiipar újjáélesztéséért, s emellett híradótechnikai, informatikai fejlesztéseket is terveznek. A miniszter kiemelte: miközben hagyományos katonai kihívásokkal is küzdeni kell, egyre több kibertámadás is történik. Az információs kor fegyverei egyre könnyebben elérhetőek, szinte bárki használhatja. Ezzel együtt az ország környezete sokat változik - jegyezte meg a miniszter példaként említve a migrációs válsághelyzetet, s az Európát sújtó terrortámadásokat. Simicskó István ugyanakkor kiemelte: ebben a változó világban Magyarország egy biztos pont. Magyarország - köztük a Magyar Honvédség katonái - sikeres védték meg az ország határait és a magyar állampolgárokat.
Több mint tizenötezer katona vett részt, s vesz részt jelenleg is határvédelmi feladatokban. Mindemellett tavaly is mintegy 40 nemzetközi gyakorlaton vettek részt a katonák. Továbbá mintegy ezer katona külföldi missziókban, az állomány többi tagja mindennapi feladataik ellátása során a laktanyákban is bizonyította kiemelkedő helytállását.
A honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédség 2016-ban sikeres és eredményes évet zárt. Elmondta: a Zrínyi 2026 program honvédelmi része azon alapszik, hogy a "haza védelme nemzeti ügy", s hogy aki ebben önkéntesen részt akar venni, azt tegyék lehetővé. Ez hangsúlyosan érinti az önkéntes tartalékos rendszer megújítását. A jelenleg mintegy 5300 tartalékosállományt területi alapon szervezve bővítenék. Céljuk, hogy az ország mind a 197 járásában legyen önkéntes tartalékos egység.
A miniszter szerint ezzel az ország biztonságát is jelentősen növelik, s a nevelésben is fontos jellemformáló ereje van. E téren a politikus sokat vár a januárban megalakult Honvédelmi Sportszövetségtől, ugyanis úgy véli, a sporton keresztül könnyebb megszólítani a fiatalokat.
Emellett a jövőben is az egyik legfontosabb feladatnak tekintik a katonák megbecsülését. Simicskó István ennek kapcsán kitért arra, hogy folytatódik az illetményfejlesztés: 2015-höz képest már 40 százalékkal emelkedett a katonák illetménye. Januártól életbe lépett az egészségkárosodási ellátási rendszer, s szintén januártól bővítették a honvédségi árvaellátási rendszert is. Szintén kibővítették a honvédségi ösztöndíjrendszert is, már 18 ösztöndíjprogramot kínál a jelentkező fiatalok számára a honvédelmi tárca - sorolta a honvédelmi miniszter.

MTI